Alım satım ilanlarınızı T10X İlanları kategorisinde yapınız.
TOGG Forumuna Hoş Geldiniz

Sen yoksan bir kişi eksiğiz! TOGG forumumuza kayıt olmayı unutma.

Kayıt Ol

Araba Nasıl Hızlı Kaldırılır?


ADMİN

Admin
Yönetici
Katılım
12 Şub 2020
Mesajlar
2,251
Tepkime puanı
261
Araba Nasıl Hızlı Kaldırılır? Günümüz araçlarında standart hale gelen elektronik sistemlerin kullanımı ile birlikte spor otomobillerin hızlı kalkması için özel geliştirilmiş Launch control modu bulunuyor. İlk zamanlarında yalnızca Formula1, Rally ve pahalı süper spor araçlarda kullanılsa da günümüzde çoğu spor otomobilde bulunan bir özellik haline geldi.

Bu sistem hem yarışlarda hem de sokak araçlarında hızlı şekilde kalkış yapılmasını kolaylaştırmıştır. Drag yarışlarında bu sisteme sahip olmayan araçların Launch control’e sahip araçların yanında tek şansları yetenekli bir sürücü.

Peki, Nedir Bu Launch Control?​

Basit bir mantık ile araba yarış filmlerinde çokça gördüğümüz bir an da sonuna kadar gaza basarak kalkmak olarak düşünebiliriz. Elektronik olarak bulunan araçlarda; Tekerlek kayması(patinaj), fren kullanımı, şanzıman değerleri, gaz kelebeği ve motor devri gibi ölçüleri sensörler aracılığıyla işleyen ve otomobilin düz bir yönde kalkarak hızlanmasını sağlayan sistemdir. Gündelik binek araçlarda ise genellikle bulunmadığından bu işi yapmak sürücünün üstün yeteneklerine kalmış oluyor.

Araba Nasıl Hızlı Kaldırılır?​

Elektronik olarak bulunmayan araçlarda hızlı kalkış yapabilmek sürücünün motor devrini ve debriyaj ayarını çok iyi tutturmasını gerektirir. Çok yüksek devirlerde kalkış yapmayı denerseniz aracınızın tekerleri kayacaktır(patinaj yapacaktır) aynı şekilde çok az devirle yapmaya çalışırsanız motorunuz kaldıramayıp stop edebilir.

Bu durumlar yarış otomobillerinde çok önemli olduğu için Elektronik sisteme ihtiyaç duyarlar. Her üreticinin farklı kalkış rakamları olsa da birbirlerine yakındırlar.
Araba Nasıl Hızlı Kaldırılır


Otomatik Şanzımanda:​

l Güvenlik sistemleri kapatılır(abs, esp, dsc, tcs, asr, esc).
l Sol ayakla fren pedalına basılı tutulur.
l Vites s yapılır.
l Motor devri belli bir RPM’de sabit kalana kadar gaz pedalına sonuna kadar basılır.
l Fren hızlıca bırakılır.
l Gaza basmaya devam edilir.

Manuel Şanzıman:
l Güvenlik sistemleri kapatılır(abs, esp, dsc, tcs, asr, esc).
l Debriyaj pedalına basılı tutulur.
l 1’e takılır.
l Motor devri belli bir RPM’de sabit kalana kadar gaz pedalına sonuna kadar basılır.
l Debriyaj hızlıca serbest bırakılır.
l Gaza basmaya devam edilir.

Bazı araçlarda, sürücü aracın davranışını hava koşullarına ve yüzey koşullarına daha iyi uyması için sistemde değişiklik yapabilir. Örneğin, hava yağmurlu ve yüzey kaygansa bir sürücü kalkış hızını birkaç yüz RPM’e kadar düşürmek isteyebilir. Kalkış yaparken uygulanması gereken maksimum güç tekerleklerin zar zor patinaj yaptıran bir seviyede olmalıdır.

Zararlı Mıdır?​

Bu durum araçtan araca değişebilir. Bazı araçlar dayanıklı malzemelerden üretilir ve zararlı değildir. Bazı araçlar ise dayanıksız olduğundan aracın yürür aksamında sorunlar yaratabilir. Bu sebeple launch control yöntemini çok sık kullanmanız önerilmiyor.

En sağlıklı kalkış için gerekli şart: En az zarar için motor ve şanzıman sıcaklığının normal çalışma sıcaklığında olması ve zemin kuru olmalıdır. Vites kutuları, debriyaj, bağlantılar, tahrik milleri ve lastikler, ani kalkışlar sebebiyle zarar görebilmektedir. Yağlar ve soğutucular şiddetli şekilde ısınır. Yakıt tüketimi de artar.
 
Son düzenleme:

Yeni İlanlar

En çok görüntülenenler

Çevrimiçi

Forum istatistikleri

Konular
2,458
Mesajlar
5,049
Kullanıcılar
9,983
Son üye
oguzo
Üst