Alım satım ilanlarınızı T10X İlanları kategorisinde yapınız.
TOGG Forumuna Hoş Geldiniz

Sen yoksan bir kişi eksiğiz! TOGG forumumuza kayıt olmayı unutma.

Kayıt Ol

Motor Pistonu Nedir? Ne İşe Yarar?


ADMİN

Admin
Yönetici
Katılım
12 Şub 2020
Mesajlar
2,244
Tepkime puanı
259
Motor pistonu nedir? Ne işe yarar? Gibi sorular elektrikli yeni araç teknolojilerinin çıkmasıyla popülerleşmeye başladı. Zaman içerisinde teknoloji birçok değişime uğradı. Ve pistonlar artık önceye göre daha dayanıklı ve daha verimliler. Geçmişe oranla çok daha yüksek basınç ve ısı altında çalışabiliyorlar. Motor pistonu gerekli midir? Denildiğinde bir motorun piston olmadan çalışmayacağı bilinmelidir.

Motor Pistonu Nedir? Ne İşe Yarar?​

Alternatifler üretilebilecek olsa bile aynı performansı sergilemeyecektir. Motor pistonu nasıl çalışıyor? Sorusu da genellikle sıklıkla merak edilmektedir. Aslında karmaşık bir mekanik sisteme sahiptir. Fakat özet geçmek gerekirse piston benzinin yanarak ürettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye silindirlerin içindeki gazı sıkıştırarak ulaşır. Üretilen mekanik enerji ile yukarı aşağı hareket ederek motorun çalışmasını sağlar.

Motor Pistonunun Görevleri​

Motor pistonu nedir? Ne işe yarar? Sorusuna pistonun başlıca işleviyle cevap vermek gerekirse, motor içinde yanan benzinden çıkan gazları silindir içerisinden krank miline doğru aktarılmasıdır. Gazların sıkışması için piston ileri doğru hareket eder ve patlama ile birlikte tekrar geriye hareket eder. Piston içerisinde kendine ait bir pime sahiptir buna piston pimi denmektedir.

Bu pim içeride ki gazın kaçması görevini görür. Aynı zamanda piston yağ akışının kontrolünü de sağlamaktadır. Motor yapısına göre pistonun çalışma mantığı farklı olabilir. Buji ateşlemeli motor buji ile birlikte çalıştığı için çok büyük farklılıklar içerir.

Motor Pistonu Nedir? Ne İşe Yarar?


Motor Pistonu Çeşitleri Nelerdir?​

Motor pistonu nedir? Ne işe yarar? Ve neden bu kadar çok çeşidi var diye merak ediyorsanız cevabı basittir: çünkü farklı kullanım alanlarına bağlı motor pistonundan beklenen görevler farklıdır. Her piston tipi genellikle farklı isimlerle sınıflandırılır ve farklı şekillerde söylenebilir. Çanak yapılı pistonlar mühendisler için üretimi ve tasarımı en kolay pistonlardır.

Genellikle çok az sorun çıkarırlar. Genellikle aşırı yüksek yük gerektirmeyen motorlarda kullanılırlar. Düz tepeli pistonlar ise tasarım açısından zorluk çıkarsa da en verimli piston tipi olma özelliğini taşır. Ve daha yüksek kuvvetlere dayanır. Kubbeli pistonlar ise çok daha uzun ömürlüdür. Sıkıştırma oranını azaltmak için daha geniş bir alana sahiptir. Bu saye de motorun bozulma riski daha düşüktür.
 
Son düzenleme:

Yeni İlanlar

En çok görüntülenenler

Çevrimiçi

Şu anda çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
2,450
Mesajlar
5,031
Kullanıcılar
9,815
Son üye
Çebi1461
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Üst