Bu arada bir not daha düşeyim. Eğer maddi durumunuz müsaitse ve Togg siparişinde sonradan menzil değişikliği yapmak mümkün ise, aracınızı uzun menzile değiştirmenizi tavsiye ederim.
Bunun sebebi, bataryaları su veya benzin deposu gibi düşünmemek lazım. Aradaki temel farklar şunlar:
1- Benzin deposunun aksine, bataryayı ne kadar yavaş şarj veya deşarj ederseniz batarya o kadar az hırpalanır, ömrü uzar. Küçük kapasiteli bir batarya, yüksek kapasiteli batarya ile aynı gücü verebilir, lakin bunu yaparken daha fazla zorlanır (her bir hücreden daha fazla akım geçer) ve daha çabuk yıpranır. Bunu güçlü ve güçsüz iki motorun orta seviyede güç üretmesine benzetin. Biri çok rahat şekilde kendini hırpalamadan o gücü üretirken, diğeri aynı gücü üretmek için kendini yırtar. Burada teşbih olsun diye uç örnek verdim ama anafikir bu. Ez cümle, uzun menzil batarya gerek şarj, gerek deşarjda daha az hırpalanır.
2- Yine benzin deposunun aksine, bataryayı %20 altına düşürdüğünüzde de batarya hırpalanmaya başlar. Kısa müddet %5'e inmiş sorun değil. Ama o vaziyette beklettiğinizde geçen her saat bataryanın ömründen ömür gider. Bir anlamda şarj bataryanın "zırhı" gibidir. Tüm batarya türleri için geçerlidir bu. Aşırı şarj da bataryaya zarar verir ama aşırı deşarj çok daha fazla zarar verir. Araç üstündeki BMS aşırı şarja izin vermez, belli bir noktaya kadar şarj ettikten sonra otomatikman şarjı keser. Deşarjda da BMS bataryanın aşırı deşarjına izin vermez (elektriği keser) ama yine de bataryanın oldukça düşük seviyelere inmesine izin vermek zorunda. Neticede, %20 şarj altına inmeniz ve o seviyede uzun müddet kalmanız küçük batarya ile daha sık karşılaşılacak bir durum. Büyük bataryada da aynısı olabilir tabii ki, ama menzil uzun olduğu için bu duruma daha seyrek düşersiniz.
Ez cümle, büyük batarya sadece menzil için değil, bataryanın ömrü için de iyi bir şey.