Alım satım ilanlarınızı T10X İlanları kategorisinde yapınız.
TOGG Forumuna Hoş Geldiniz

Sen yoksan bir kişi eksiğiz! TOGG forumumuza kayıt olmayı unutma.

Kayıt Ol

Togg'u elektrik prizinden (AC) şarj etmek


Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Bu konuda çok yüzeysel bilgiler var piyasada malesef. Uzman sitelerde dahi detay bilgi yok. Bu bilgileri toplayabilmek için biraz kazımam gerekti.

Evvela genel bilgi vereyim. 3 çeşit şarj imkanı var:

L1: Seviye-1 şarj (taşınabilir şarj cihazı): Tek fazlı ~220V AC alternatif akım (ev elektriği) ile yavaş şarj
L2: Seviye-2 şarj (AC şarj cihazı): Üç fazlı ~220V AC alternatif akım (sanayi/ticarethane elektriği) ile orta hızda şarj
L3: Seviye-3 şarj (DC şarj): DC akım şarj istasyonundan hızlı şarj

Seviye-1 şarj için araçla beraber, bir şarj kablosu ve seviye-1 şarj cihazı veriliyor. Şarj cihazının giriş kablosunu ~220V prize takıyorsunuz, çıkış kablosunun ucundaki konnektörü de aracın şarj girişine takıyorsunuz.

Seviye-2 şarj için duvar tipi veya seyyar bir şarj cihazı edinmeniz gerek. Veya kamuya açık AC şarj hizmeti veren bir yer bulmanız gerek.
Şarj cihazı size ait ve sabit (duvar tipi) ise, cihazın girişini 3 fazlı sanayi elektriğine bağlıyorsunuz.
Şarj cihazı size ait ve seyyar seyyar ise, cihazın fişini 3 fazlı prize takıyorsunuz.
Sabit veya seyyar cihazda, çıkış kablosunun ucundaki konnektörü aracın şarj girişine takıyorsunuz.
Şarj istasyonlarındaki AC şarj cihazlarında bir şey yapmanıza lüzum yok. Sadece cihazın -varsa- çıkış kablosunu aracın şarj girişine takıyorsunuz. Bazı AC şarj istasyonlarında çıkış kablosu olmuyor. Bu durumda araçla beraber verilen AC şarj (tip-2) kablosunun bir ucunu AC şarj istasyonuna, diğer ucunu aracın şarj girişine takıyorsunuz.

Seviye-3 (DC) şarjı ise sadece kamuya açık şarj istasyonlarında yapabilirsiniz.

Gelelim detaylara.

Araç aslında her halukarda DC ile şarj olur. Lakin AC şebeke geriliminden de şarj edebilmek için aracın üstünde 11 veya 22kW gücünde 3 fazlı bir AC->DC dönüştürücü var. DC şarj direkt yapılırken, AC şarj araçtaki bu dönüştürücü üzerinden yapılır.

DC şarj cihazı, teknik manada hakiki bir şarj cihazıdır, zira araca özel voltajı ayarlanmış DC gerilim verir.

AC şarj cihazları (gerek tek faz L1 gerekse 3 faz L2) ise aslında birer şarj cihazı değildir. Sadece "emniyet tertibatlı şalter"dir bunlar. Isınma, kaçak akım, kısa devre, sağlıklı konnektör bağlantısı vb. kontroller yaparak, girişindeki 1 veya 3 faz şebeke gerilimini tek yollu (tek fazlı) veya 3 yollu bir şalter üzerinden direkt araca verirler. Aşağıda L1 ve L2 şarj cihazlarına dair bir tasarım dökümanı var. (İngilizce, PDF, 10 sayfa)


Şimdi şu soru akla geliyor: Netice itibarıyla araç yine bildiğimiz şebeke gerilimiyle beslenerek şarj oluyor. O zaman bu şarj cihazını atlayarak aracı düz kablo ile direkt 1-faz veya 3-faz şebekeye bağlasak şarj etmez mi? Etmez. Zira aracın şarj girişinde besleme elektriğinden başka 2 adet sinyalizasyon bağlantısı var. Bu sinyalizasyon hatları vasıtasıyla araç ve şarj cihazı birbirleriyle tabiri caizse konuşuyorlar. "Konnektör kilitlendi" sinyali her iki tarafa (araç ve şarj cihazına) gitmeden, ne şarj cihazı çıkışına elektrik veriyor, ne de araç şarj kabul ediyor. Ezcümle, isteseniz de istemesenizde bu emniyet kontrolleri yapılmak zorunda ve bunun için de bir "AC şarj cihazı" (esasında emniyet tertibatlı basit bir şalter) kullanılmak zorunda. L1 ile ile L2 arasındaki tek fark, biri tek fazlı diğeri 3-fazlı şalter.

Bu teknik bilgileri verdikten sonra, bir sonraki yazımda L1 ve L2 AC şarjın en ekonomik ve tatmin edici şekilde nasıl kullanılabileceği hakkında biraz fikir jimnastiği yapmak istiyorum.
 

koruma26

Üye
Katılım
27 Mar 2023
Mesajlar
54
Tepkime puanı
38
Eyvallah hocam yine nokta atışı bilgiler vermişsiniz emeğinize sağlık Allah razı olsun.kendi adıma daha yolun başındayım amma.Bu forum ve sizin ve de sizin gibi ilgili bilgili arkadaslarin sayesinde kendimi epey bir bilgili hissetmeye başladım 🙂Foruma üye olmadan önce ki halimden eser yok adeta 🙂
 

koruma26

Üye
Katılım
27 Mar 2023
Mesajlar
54
Tepkime puanı
38
"bir sonraki yazımda L1 ve L2 AC şarjın en ekonomik ve tatmin edici şekilde nasıl kullanılabileceği hakkında biraz fikir jimnastiği yapmak istiyorum".demişsiniz

Mukemmel olur hocam bu fikir jimnastiği ki nasip olurda bu aracı edinirsem tahminimce yaklaşık %80- %90 oranında evde şarj ederim muhtemelen.İlk planda L1 şarj ile sonrasında duruma göre şarj süresini kısaltmak için bir L2 şarj ünitesi edinerek ( ac 22 kW ).Velhasıl jimnastiği bekliyor olacağım 🙂
 
Son düzenleme:

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Aşağıda çeşitli ayrık bilgiler var. Bunların toplamından herkes kendine göre bir şarj stratejisi geliştirebilir.

1. Aracı L2 şarj cihazına (3 fazlı) bağladığınız zaman araca entegre 3 fazlı AC/DC dönüştürücünün tamamını kullanıyorsunuz. L1 şarj cihazına (tek fazlı ev elektriği) bağladığınız zaman araçtaki AC/DC dönüştürücünün 1 fazını kullanıyor, diğer iki fazı atıl tutuyorsunuz. Dolayısıyla, aracın 11kW veya 22kW AC şarj kapasitesi üç fazlı L2 şarj kapasitesidir. L1 şarj kapasitesi bunun 1/3'üdür. Yani L1 şarj kapasitesi 11kW araç için 3,7kW, 22kW araç için 7,4kW.

2. 3-fazlı elektrik şebekesi sanayi veya ticaret bölgelerinde var, lakin bunlarda elektriğin fiyatı ev elektriğinden %55 daha pahalı. Dolayısıyla, mecbur kalmadıkça evde şarj imkanı varken iş yerinde şarj etmek mantıklı değil.

3. Evlerde 10kW üzerine çıkmak pratik değil. Elektrik dağıtım şirketleri genellikle evlere 3kW azami güç çekme izni verir. Gerçi bu kağıt üzerinde teorik bir izindir, genellikle bunun 3 katına kadar (9kW) çıkılsa dahi enerji dağıtım hatları ve sayaç açısından mesele çıkmaz. Lakin ev içindeki tesisat bu yükü çekmeyebilir, o başka. Fakat 10kW üzerine çıktığınızda artık enerji dağıtımı ve sayaçta da problem çıkabilir. Misal, elektrikli ani su ısıtıcıları (İhlas şofben gibi) son kademede 7kW güç çekerler. Bu tip şofbenler bir evin makul olarak çekebileceği azami güç hudutuna yakındır, kofradan özel kalın kablo çekerek ve ayrı bir sigorta üzerinden tesisata bağlanırlar. Ve genellikle şofben 3. kademede çalışırken evde güç tüketen başka cihaz (kettle, ocak, soba vb.) çalıştırılmaması tavsiye edilir. Ezcümle, ev elektriğini tek fazdan 3 faza dönüştürmek mümkün olsa dahi, 11kW (50 amper) veya 22kW (100 amper) AC şarj yapabilmek evde pek mümkün değil. Bu kadar yüksek amperlere sayaç veya tesisat dayanmayabilir. Netice: Evde çekebileceğiniz azami şarj gücü tek faz 7,4kW 'dır. Bu ise 22kW AC şarj kapasiteli araca denk gelir.

4. Fiyatlandırma bakımından en pahalıdan en ucuza şarj seçenekleri:
* En hızlı/en pahalı: Şarj istasyonunda DC şarj
* Orta hızlı/orta fiyatlı: Şarj istasyonunda ve diğer kamuya açık yerlerde AC şarj (3-faz, L2)
* Orta hızlı/düşük fiyatlı: İş yerinde AC şarj (3-faz, L2)
* Düşük hızlı/çok düşük fiyatlı: Evde AC şarj (1-faz, L1)

Tüm bunları alt alta toplayınca, ben olsam şunu yapardım:

* Aracı 22kW AC şarj kapasiteli alırdım (sadece V2 modellerde mümkün). Bu, hem evde şarjın olurunu arttırıyor, hem de dışarıda DC şarj yerine AC şarj yapabilme şansınızı arttırıyor.

* 7,4kW L1 taşınabilir şarj cihazı alırdım (11kW araçla 3,7kW taşınabilir şarj cihazı veriyorlarmış, muhtemelen 22kW araçla da 7,4kW taşınabilir şarj cihazı verirler diye düşünüyorum).

* Evde aracı park ettiğim yere, bir İhlas şofben (7kW) için ne tesisat gerekiyorsa o kalınlıkta tesisat ve en az 50 amperlik çok kaliteli 1. sınıf topraklı priz çektirirdim elektrikçiye (40 amper termik sigortalı).

İşin bu kısmına itina göstermek lazım, zira 8 saat boyunca kesintisiz 33 amper geçecek o kablodan ve prizden. Gece boyunca siz uyuyor olacaksınız! Siz uyurken kablonun erimesi, prizin yanması, kısa devre, yangın... gibi sürprizlerle karşılaşmamak için kabloyu da prizi de ekstra güçlü ekstra kaliteli yaptırmanız lazım. Ayrıca uzatma kablosu da olmaz. Velev ki aracı park ettiğiniz yere duvar üstü tesisat çekemiyorsunuz, velev ki "teleferik tesisat" :) yani uzatma kablosuyla araca elektrik götüreceksiniz, o zaman kablonun ev tarafındaki ucu bir prize değil, 40 amper sigorta üzerinden direkt kofraya monte edilmiş olmalı (tak,çıkar olmamalı). Güvenmediğiniz elektrikçiye yaptırmayın bu işi.

* Gece 22:00 sabah 06:00 arası 8 saat boyunca 7,4kW şarja bırakırdım aracı. 7,4kW ile 8 saatte 59,2kWh şarj yapılır. 100 km'de brüt 19,1kWh yakan bu araç, 59,2kWh ile 310km yol gider. Günlük 310km Allah bereket versin. :) Ha eğer o bana yetmiyorsa, o zaman gece 22:00'den sabah 08:00'e kadar (yola çıkana kadar) şarj ederdim. O da yetmiyorsa gerisini işyerinde tamamlardım. Ama tek faz L1 şarjdan şaşmazdım. Yani taşınabilir şarjı yanımda götürür, iş yerinde de onunla şarja devam ederdim. Eğer aracın şarj kapasitesi (L2) 22kW değil de 11kW olsaydı, evde şarj (L1) 3,7kW ile sınırlanacaktı (gece tarifesinde 8 saatte 155km'lik şarj). Kış şartlarında ve hız yapıyorsanız belki anca 100km götürecekti o şarj. Bu ise bazı insanlara yetmeyebilir.

* 22kW AC şarj kapasitesinin ikinci bir faydası da, çok aceleniz yoksa şarj istasyonlarında pahalı ve batarya düşmanı DC şarj yerine, nispeten daha ucuz ve batarya dostu AC şarja da bağlayabilirsiniz. 11kW şarj kapasitesiyle dayanılmaz derecede uzun sürecek olan AC şarj, 22kW ile daha dayanılır hale geliyor. Bu ise sizin istasyonlarda DC şarj yerine AC şarj kullanma fırsatlarınızı daha arttırıyor.

Not: Güncel elektrik fiyatları >burada<
 

koruma26

Üye
Katılım
27 Mar 2023
Mesajlar
54
Tepkime puanı
38
* Evde aracı park ettiğim yere, bir İhlas şofben (7kW) için ne tesisat gerekiyorsa o kalınlıkta tesisat ve en az 50 amperlik çok kaliteli 1. sınıf topraklı priz çektirirdim elektrikçiye (40 amper termik sigortalı).

İşin bu kısmına itina göstermek lazım, zira 8 saat boyunca kesintisiz 33 amper geçecek o kablodan ve prizden. Gece boyunca siz uyuyor olacaksınız! Siz uyurken kablonun erimesi, prizin yanması, kısa devre, yangın... gibi sürprizlerle karşılaşmamak için kabloyu da prizi de ekstra güçlü ekstra kaliteli yaptırmanız lazım. Ayrıca uzatma kablosu da olmaz. Velev ki aracı park ettiğiniz yere duvar üstü tesisat çekemiyorsunuz, velev ki "teleferik tesisat" :) yani uzatma kablosuyla araca elektrik götüreceksiniz, o zaman kablonun ev tarafındaki ucu bir prize değil, 40 amper sigorta üzerinden direkt kofraya monte edilmiş olmalı (tak,çıkar olmamalı). Güvenmediğiniz elektrikçiye yaptırmayın bu işi.
Hocam yine güzel haberler vermişsiniz valla evde normal prizle .15-16 saatte şarj edeceğime %80-85 dolaylarında .(V2 versiyon standart menzil için söylüyorum )L2 şarj ile eğer ki dediğiniz üzere 7.4 kW enerji ile şarj edebilirsek bu zamanı yarı yariya düşürecek 7-8 saatte bu iş bitecek .bu da şahsen benim için çok iyi ve yeterli bı sure .22 kW yi yapılacak iyileştirmeler düzenlemeler ile ev tesisatı destekleyecek sıkıntı yaratmayacak olsa dahi .eğer ki ben 7.4 kW enerji ile şarj etme şansına sahip olursam 22 kW falan uğraşmam( ki 22 kW şarj ünitesinin 20-25 bin arası bir maliyeti olacağı da ön görülüyor şarj ünitesi zaten 17-18 bin tesisat kablo işçilik vs vs ).söylediğiniz üzere 3 zamanlı tarifeye gecilirse 8 saat gece tarifesi aralığına da tam denk geliyor 7.4 kw şarj cihazi dediğiniz şeyin kablo olduğunu varsayiyorum ( 22 kW 11 kW şarj üniteleri gibi birşey den bahsetmiyorsunuz herhalde ) eğer kablo ise sadece bu. togg da vermez ise de alırız sorun değil hocam çok pahalı birşey olmasa gerek. herhalde amma tam anlamadığım şey .7.4 kW elektriği almak için illa ekstra biseyler yapmak gerekiyor mu soylediginiz üzere 7.4 kw lik tesisat vs .yani mevcut haliyle direk prize taksak 7.4 kw vermez değil mi 🤔.ya da şöyle söyleyeyim şehir dışı misafirliğe gittim diyelim 7.4 kW taşınabilir şarj cihazi da yanimda.ben orda direk prize taktigiimda 3.7
kW mi enerji alabileceğim .yada 7.4 kW enerji alma ihtimalim var mı
 
Son düzenleme:

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
2. 3-fazlı elektrik şebekesi sanayi veya ticaret bölgelerinde var, lakin bunlarda elektriğin fiyatı ev elektriğinden %55 daha pahalı.
Bu doğru değil. Zira tek zamanlı tarifeye göre hesaplanmış. Pratikte ise, iş yerinde gündüz şarj ederken evde gece şarj edeceğiz. Dolayısıyla iş yerinin gündüz elektrik fiyatıyla evin gece elektrik fiyatını karşılaştırmak lazım. O zaman trifaze (3faz) elektrik, ev elektriğinden %145 daha pahalıya geliyor, yani 2,45 katı. Yani evdeki 100₺'lık şarjı iş yerinde 245₺'ya yapacaksınız demektir.
 

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
@koruma26 Hocam bir yanlış anlama olmasın, 7,4kW şarj için L2 (trifaze) şarj gerekmiyor, L1 kafi. L2'de 22kW şarj kapasiteli bir araç, L1'de 7,4kW ile şarj edebiliyor, ve L2'de 11kW şarj kapasiteli araç da L1'de 3,7kW ile şarj edebiliyor. Yani 7,4kW ile şarj edebilmek için, 22kW şarj kapasiteli aracı tek fazlı taşınabilir şarj cihazıyla 7,4kW gücünde şarj edebilirsiniz. Tek gereken, taşınabilir şarj cihazının 7,4kW desteklemesi.

Araç yanında gelen kablo, şarj cihazı vs. kesin bilgim yok lakin >katalogdan< edindiğim bilgiler şunlar:

1. Standart 11kW şarj kapasiteli araç için, "evde prize takarak 3,7kW ile şarj edebilirsiniz" yazıyor. Yani araçla beraber bir L1 şarj cihazı veriyorlar diye anlıyorum. Ümidim o ki, 22kW şarj kapasiteli araçla da 7,4kW'lık L1 şarj cihazı verirler. Zira L1 şarj kapasitesi, L2 kapasitesinin tam 1/3'ü (biri tek faz, diğeri 3 faz).

2. Yine katalogda, "AC soketler için şarj kablosu (Tip 2)" tüm araçlarda standart veriliyor. Bu kablo L1 şarj cihazından ayrı bir şey. Kamuya açık L2 AC şarj istasyonlarında bazen şarj kablosu olmuyor (hırsızlık veya vandalizme karşı tedbir olsa gerek). Onun yerine L2 şarj istasyonunun üzerinde bir priz çıkışı oluyor. Bu istasyondan şarj alabilmek için, bahsi geçen kablonun bir ucunu şarj istasyonuna, diğer tarafını da araca takıyorsunuz.

Dolayısıyla benim tahminim, araçla birlikte bir adet L1 şarj cihazı (kablosuyla beraber), artı bir adet de L2 şarj kablosu (sadece kablo) verilecek. Araç teslim alan bir arkadaş bunu teyid edebilirse sevinirim.

Bir evvelki yazımda karışık anlattığım bir şey var, kısacası aslında şu: İş yerinde elektrik tesisatı 22kW çeker ama elektrik pahalı. Evde elektrik ucuz ama tesisat 22kW çekmez (11kW bile zor). O yüzden optimum çözüm evde 7,4kW ile L1 şarj etmektir dedim. Böylece hem ev tesisatı bunu çeker, hem de ucuz elektrik.

L2 şarj ünitesinin 17 bin ₺ olmasını da anlayamıyorum bu arada. Hepi topu 3 fazlı akıllı kontaktör bu. Takma işçiliği deseniz, bir duvara 4 delik + dübel çakılacak, cihaz duvara vidalanacak, elektrik kofrasından 3x40A'lik termik sigorta üzerinden 3 fazlı (5 damarlı) 40A'lik kablo çekilecek. Bizim mahalle elektrikçisi, malzeme + 300 liraya yapar bunu yani. :)
 
Son düzenleme:

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
ya da şöyle söyleyeyim şehir dışı misafirliğe gittim diyelim 7.4 kW taşınabilir şarj cihazi da yanimda.ben orda direk prize taktigiimda 3.7 kW mi enerji alabileceğim .yada 7.4 kW enerji alma ihtimalim var mı
Her yerden 7,4kW enerji alma imkanınız var da... tesisat saatlerce süren 33 amperi çekecek mi? Tesisat dayansa priz dayanacak mı? Yüksek amperde eklenti yerleri, "tak-çıkar" (fiş-priz) noktaları bilhassa çok ısınır. Eğer gittiğiniz yerdeki tesisata güvenmiyorsanız, elinizde 7,4k' şarj imkanı olduğu halde bunu kısıtlamak zorunda kalabilirsiniz. Bazı taşınabilir tek fazlı (L1) şarj cihazlarında şarj akımını kontrol etme özelliği var. Şarj cihazında bu özellik olmasa dahi bazı otolarda araç kontrol panelinden şarj akımını kısıtlama özelliği var. Togg'da durum nedir bilmiyorum lakin büyük ihtimalle şarj akımını kısıtlamak mümkündür diye düşünüyorum.

Ezcümle, misafirliğe gittiğinizde 7,4kW şarja takarsınız. Baktınız ki sigorta atıyor veya topraklı priz çok ısınıyor, şarj cihazından veya araç kontrol panelinden şarj gücünü 3,7kW'a indirirsiniz. Bunu her tesisat çeker.
 

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Tüm bu yazılanların özeti, ve benim tavsiyem şudur:

Aracı 22kW AC şarj kapasitesine yükseltin. Ev tipi seyyar şarj cihazınız 7,4kW olsun. Aracı 22kW alınca, yanında 7,4kW seyyar şarj cihazı vereceklerini ümit ediyorum. Başka hiç bir şeye ihtiyacınız yok. Aracı evde gece (22:00-06:00 arası) şarj edin. Uzun yola gittiğinizde şarj cihazını yanınızda götürün, her yerde şarj edebilirsiniz aracı.

Şimdilik eve/iş yerine duvar tipi sabit AC şarj cihazı kurmayın. İleride araca ve şarj olaylarına aşina olduğunuzda önünüzü daha net görür, daha sağlıklı karar verirsiniz.

Not: Eğer olurda, 22kW şarj kapasiteli araç alırsanız ve lakin araçla birlikte 7,4kW seyyar ev tipi tek fazlı (L1) şarj cihazı verilmezse, ve siz dışarıdan bir tane 7,4kW seyyar ev tipi tek fazlı (L1) şarj cihazı almaya karar verirseniz... Her şeyden evvel bu aracın 7,4kW L1 şarj kabul edeceğini sorun ve bundan emin olun. Neden? Çünkü 22kW aracın azami 7,4kW L1 şarj kabul edeceğini sadece *tahmin* ediyorum. Belki de, aşırı düşük bir ihtimal olsa da, hiç bir surette 3,7kW üstünde L1 şarj kabul etmeyecektir araç. Bundan emin olmadan dışarıdan 7,4Kw seyyar tek fazlı (L1) şarj cihazı almayın derim.
 
Son düzenleme:

koruma26

Üye
Katılım
27 Mar 2023
Mesajlar
54
Tepkime puanı
38
Eyvallah hocam elinize emeginize sağlık.İnsaAllah 7.4 kW seyyar şarj cihazı pakete dahil olarak sunulur Togg tarafindan .ve bizim bunu edinmemize gerek kalmaz.Bu da evde şarj olayının süresini yarı yarıya düşüreceği den dolayı çok avantajlı olacak kullanıcilar için .Şahsen şu an ben 11 kW ya da 22 kW şarj ünitesini edinmeyi dusunuyorken bundan vazgeçtim çünkü gerek yok gerçekten .velhasıli bu 7.4 kW çok iyi oldu hocam söylediğim üzere benim için kesinlikle yeterli olacaktır şarj olayı için başka da birşeye gerek kalmayacaktır .Nasip olur da aracı edinebilirsek tabi ki.emekleriniz için tekrardan teşekkürler .
 

koruma26

Üye
Katılım
27 Mar 2023
Mesajlar
54
Tepkime puanı
38
Şarjı %20 den aşağı çok düşürmeden ve %80 den fazla da şarj etmeden şarj edeceğimizi dusunursek standart menzil v2 araç için söylüyorum bunu .hesaplamalarima göre ortalama 180-185 km bir şarja ihtiyacımız olacak ben bunu düz hesap 200 km olarak alıyorum. yani batarya sağlığı için tavsiyelere uydugumuzu da varsayarsak .gorselde görüldüğü üzere 12 saat 20 dk da 3.7 kW ile şarj tamamlanıyor .ee bunu V2 standart menzil araç icin 7.4 kW ile şarj edebilcegimizi düşünürsek .6 saat 10 dk da bu iş biter 🙂hadi sartlari zorlayıp 250 km şarj etmiş olsak 2.gorsel de görüldüğü üzere 15 saat 42 dk oluyor .7.4 kW olarak şarj 7 saat 51 dk olur bu şekilde de . bence gayet yeterli ve uzmeyecek süreler gece tak sabah çıkar işine gucune bak hem de ev konforunda hem de daha ucuza hemde bataryayi hızlı sarjla hirpalamadan evde ki tesisatı üzmeden yormadan ee daha ne olsun diyorum hayırlı sahurlar diliyorum cümleten 🙂🤚
 

Ekli dosyalar

  • inbound9198601925223123367.jpg
    inbound9198601925223123367.jpg
    39.1 KB · Görüntüleme: 133
  • inbound8895690503107409270.jpg
    inbound8895690503107409270.jpg
    39.3 KB · Görüntüleme: 140

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
@koruma26 hocam burada potansiyel bir sıkıntı olabilir.

200km: 180kW=24' 22kW=103' L1=740'
250km: 180kW=34' 22kW=131' L1=942'

Buradaki oranlar birbirleriyle tutarsız. Misal, 180/22=8,2 yani 180kW şarj hesapta 22kW'den 8,2 kat daha hızlı olmalı. Lakin zamanlamalara bakarsanız 103/24=4,3 kat daha hızlı. Hadi bunu anlayabiliyorum, zira "standart menzil" bataryaya göre bakmışsınız. Küçük bataryanın şarj hazmetme hızı 180kW altında olabilir. Yani istasyon 180kW olsa da, araç 90-100kW hazmedebiliyordur ancak.

Peki 22kW ile L1 (evde, elektrik prizi) arasındaki orantısızlığı neyle açıklayacağız? Burada bataryanın şarj hazmetme sorunu da yok. Basit bir soru: 22kW ile 103 dk'da dolan bir havuz, kaç kW ile 740 dk'da dolar? El cevap 22 x 103 / 740 = 3,06kW. Yani evde elektrik prizinden L1 şarjı 3kW'dan hesaba katmışlar. Hani 3,7kW idi?

Dahası da var. Örnekte 22kW şarj kapasiteli bir aracın kıyaslaması var. Hani araç 22kW olursa L1 şarj kapasitesi 7,4kW olacaktı? 7,4'ten vazgeçtim 3,7 bile saymamışlar, 22kW şarj kapasiteli aracın evde seyyar şarjını 3kW'tan saymışlar.

Rakamlardaki tutarsızlık burada bir soru işareti doğuruyor. Şimdi tabii ki TruMore hesaplayıcısı bağlayıcı bir kıstas değil. Misal, araç daha geliştirme merhalesindeyken bir programcıya bazı rakamlar vermişlerdir, o da TruMore hesaplamalarını buna göre yapmıştır, lakin sonradan araçta bir çok değişiklik yapıldığı halde program eski haliyle kalmıştır. Daha bir çok senaryo yazılabilir.

Lakin kötü ihtimalle şu da olabilir. TruMore doğru hesaplıyordur belki de? Araç ister 11kW olsun ister 22kW olsun, L1 şarj kapasitesi azami 3,7kW olabilir. Ayrıca, bu 3,7kW bir şekilde "brüt" rakam olabilir, neti 3kW olabilir. Hani şu sahur vakti şom şom konuşmak istemiyorum ama, her şeye de hazırlıklı olmak lazım.

Aracın ve yanında gelen şarj cihazının kullanıcı el kitabını okumadan ne desek havada kalacak. Togg'a yazmıştım, aracın kullanıcı kılavuzu teslimatlarla beraber Togg web sitesine konulacak demişlerdi. Bekliyorum...
 

koruma26

Üye
Katılım
27 Mar 2023
Mesajlar
54
Tepkime puanı
38
Aracın ve yanında gelen şarj cihazının kullanıcı el kitabını okumadan ne desek havada kalacak. Togg'a yazmıştım, aracın kullanıcı kılavuzu teslimatlarla beraber Togg web sitesine konulacak demişlerdi. Bekliyorum...
Eyvallah hocam Togg un resmi olarak bu işe bir el atması gerekiyor artık ki kafalardaki soru işaretleri giderilsin.İnsaAllah bir an önce kullanıcı kılavuzu yayınlanır bizlerde daha kesin ve net bilgilere ulaşmış oluruz
 

koruma26

Üye
Katılım
27 Mar 2023
Mesajlar
54
Tepkime puanı
38
Dahası da var. Örnekte 22kW şarj kapasiteli bir aracın kıyaslaması var. Hani araç 22kW olursa L1 şarj kapasitesi 7,4kW olacaktı? 7,4'ten vazgeçtim 3,7 bile saymamışlar, 22kW şarj kapasiteli aracın evde seyyar şarjını 3kW'tan saymışlar.
Hocam kurcaladikca farklı şeyler çıkıyor .Katalogdaki Gorsele dikkat ettim ( sayfa 24)buna göre üzgünüm ama 7.4 kW olmayacak ev tipi priz üzerinden sanırım .yani araç V1 11 kW da olsa V2 22 kW da olsa 3.7 kW ile şarj edilebilecek gibi görünüyor Katalogdaki bu bilgiye göre Maalesef .Maksimum seviyelerdir diye de not düşülmüş .
 

Ekli dosyalar

  • inbound8316041649382103447.jpg
    inbound8316041649382103447.jpg
    45.6 KB · Görüntüleme: 138

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
@koruma26 hocam bu iki manaya da gelebilir.

Birincisi, sizin dediğiniz gibi araç kaç kW olursa olsun azami 3,7kW L1 şarj kabul edebiliyordur. Bu durumda yapacak bir şey yok malesef. O zaman evde L2 şarj alternatiflerine bakmak gerekebilir.

İkincisi, 11kW araç 3,7kW L1 şarj, 22kW ise 7,4kW L1 şarj kabul edebiliyordur. Lakin, araç kaç kW olursa olsun araçla beraber verdikleri seyyar şarj cihazı 3,7kW'liktir. Bu durumda dışarıdan 7,4kW'lik seyyar L1 şarj cihazı alarak aracı 7,4kW şarj edebilirsiniz.

Hatta bir üçüncü ihtimal daha var, belki katalog yüzeysel hazırlanmıştır, detaylar gözardı edilmiştir, veya bilgiler güncel değildir. Reklamcılar hazırlıyor bunları ne de olsa.

En iyisi kullanıcı kılavuzunu beklemek. :)
 

koruma26

Üye
Katılım
27 Mar 2023
Mesajlar
54
Tepkime puanı
38
İkincisi, 11kW araç 3,7kW L1 şarj, 22kW ise 7,4kW L1 şarj kabul edebiliyordur. Lakin, araç kaç kW olursa olsun araçla beraber verdikleri seyyar şarj cihazı 3,7kW'liktir. Bu durumda dışarıdan 7,4kW'lik seyyar L1 şarj cihazı alarak aracı 7,4kW şarj edebilirsiniz.

Hatta bir üçüncü ihtimal daha var, belki katalog yüzeysel hazırlanmıştır, detaylar gözardı edilmiştir, veya bilgiler güncel değildir. Reklamcılar hazırlıyor bunları ne de olsa.
Bu 2 seçenekten biri si olur İnsaAllah hocam .yani 2. seçenek olsa dahi iyidir bence alırız ekstradan bir Seyyar L1 şarj cihazı napalim 🙂dediğiniz üzere en iyisi kılavuzu beklemek
 
Son düzenleme:

Katılım
30 Mar 2023
Mesajlar
169
Tepkime puanı
108
Çoğu kullanıcı (uzun menzil) 310 km lik şarjı bir haftada anca bitirir, daha mütevazi kullanıcılara 10 gün bile yetebilir.

Böyle bir durumda 3.7 kw lık şarj bile gece şarjı ile işlerini görür.

Bu durumda uzun yol öncesi tam dolum için bekleme süresi uzayacaktır. 7.4 kw şarj bu durumda önem kazanıyor çünkü 12 saat içinde yeri geldi mi %80 yerine %100 doluma ulaşması gerekecek.

bu durumda geceden arabayı 7.4 kw şarja bırakacak hane halkının, yoğun elektrik gücü gerektiren ev işlerini (süpürge, elektrikli şofben, fırın çalıştırma v.s.) şarj günü boyunca ertelemesi gerekecek, çünkü bu işlerden biri bile anlık güç çekimini 9 kw sınırınına getirir hatta üstüne çıkarır, bu da tesisat için risk demek, hem şarj ettiğiniz araç hem ev aletleri için sıkıntı demek.


Togg yeni bir elektrik tüketim kültürünü kendi gereksinimleri ile birlikte yaşamımıza sokacak, uyum sürecinin bir miktar zaman alması doğal.


Uyum süreci atlatılınca, tüm bu yapılanların gereksiz birer maliyet olmadığı, eski sürdürülemez düzenden daha iyiye geçebilmemizi sağlayan yatırımlar olduğu ancak anlaşılabilecek.

akıllı telefonlara bir zamanlar "ne gereksiz işte, sonuçta telefon değil mi konuşsun yeter" diyen insanlar bugün bedavaya verseniz dahi eski telefonlardan istemez.

Bunun gibi düşünmek lazım.
 
Son düzenleme:

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
bu durumda geceden arabayı 7.4 kw şarja bırakacak hane halkının, yoğun elektrik gücü gerektiren ev işlerini (süpürge, elektrikli şofben, fırın çalıştırma v.s.) şarj günü boyunca ertelemesi gerekecek, çünkü bu işlerden biri bile anlık güç çekimini 9 kw sınırınına getirir hatta üstüne çıkarır, bu da tesisat için risk demek, hem şarj ettiğiniz araç hem ev aletleri için sıkıntı demek.
Önemine binaen bunun altını duble çizmekte fayda var.

3,7kW sıkıntı değil, lakin 7,4kW bir ev tesisatı için oldukça yüksek bir güç (bir elektrikli ani su ısıtıcısı son kademedeyken 7kW çekiyor).

llk zamanlarda bolca sigorta atmaları, tesisat yanmaları, sayaç bozulmaları vb. karşılaştıktan sonra, ilerleyen zamanlarda elektrikli araç kültürü oturdukça bu gibi problemler kalmaz diye tahmin ediyorum.
 


Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
İzmir togg deneyim merkezindeki görevli t10x de sadece 3.7kW şarj özelliği var dedi. 7.4kW yokmuş.

Tam da bu mevzuyu bir arkadaşla özelden görüşüyorduk. Buraya alıntılayayım da genele açık olsun.

Aslında bu gibi konuları özelden görüşmek yerine forumda konuşmak daha iyi, çünkü diğer katılımcılar da fikir beyan ederek en doğrusunu bulabiliriz. Belki de bizim özelden konuştuklarımızda bir hata var, bunu biz göremiyoruz ama başkası görür ve düzeltir.
Selamün aleyküm Harici olarak verecekler ücreti mukabilinde herhalde hocam.Eskisehirde Espark da sergileniyor araç 7.4 kW olayini da sordum togg görevlilerine öyle bir durum yok dediler .3.7 kW ile şarj olabilir V1 de v2 de diyorlar hocam .11 kW 22 kW ac wallbox olayı da togg a başvuru yapacaksınız ekip kesife gelecek evdeki tesisat uygun mu değil mi bakılp ona göre yönlendirme yapılacak dediler .Opsiyonel olarak wallbox da saglayacaklarmis dediğiklerine göre
Aleyküm selam ve rahmetullah hocam. Togg görevlilerinin 7,4kW L1 şarj mümkün değil demeleri hala içime sinmiyor. Çünkü 3 fazda 22kW şarj kapasiteli bir aracın tek fazdaki şarj kapasitesi 22 / 3 = 7,3 kW olmalı teknik olarak. Yani adamların söyledikleri teknik olarak havada kalıyor bana göre. Belki bambaşka bir sebepten dolayı azami 3,7 kW olabilir. Ama belki de Togg görevlileri yüzeysel bilgiyle konuşuyorlardır.

Benim Togg'um olsaydı, bir yerden ödünç vs 7,4kW şarj cihazı ile aracı şarj edip bakardım kaç kW ile şarj ettiğine. Başka türlü içime sinmeyecek, çünkü teknik olarak havada kalan, açıklanamayan bir şey bu. Togg dese ki "şu teknik sebepten dolayı 22kW'lik araç dahi azami 3,7kW ile şarj olur" o zaman anlarım. Ama sebebini açıklamadıkları müddetçe, veya deneyip kendi gözümle görmediğim müddetçe, 7,4 kW olmaz demeleri beni ikna etmiyor.

Bayramınız mübarek olsun. :)
Hocam görevli diyor ki şebekeden maksimum alabileceğiniz enerji 3.7 kW hatta bu çoğu eski tesisatta 2.5-3 kW lara ancak çıkabiliyor bu bakımdan bu şekilde söylüyorlar .şarj kapasitesi bazında da sanırım bir bilgileri yok 22 kW nin 7.3 -7.4 kW olması babında net bir bilgi ve görüş bildirmemekle birlikte . tesisatın en fazla 3.7 kW verebileceğini söylüyorlar hayırlı bayramlar hocam :)
Elektrikli ani su ısıtıcıları (İhlas şofben) son kademede çalışırken 7kW çekiyor hocam. Kaldı ki bir çok kullanıcı elektrikli şofbeni kullanırken kettle vs gibi 2kW'lık cihaz da çalıştırıyorlar (bilinçsizlikten) lakin tesisat yine de dayanıyor.

7kW çeken bir tesisat, 7,4kW de çeker. Yani ev içi uygun kablolama yapılırsa 7,4kW şarj cihazı sıkıntısız çalışır. Tabii o esnada ev içinde yüksek güç çeken başka cihaz da çalıştırmamak iyi olur.

Yeter ki araç 7,4kW şarjı desteklesin.
Anladım hocam da bunu togg görevlilerin ağzından duyabilmek mesele vallahi .ya bilmiyorlar ya da hakikaten dedikleri gibi desteklemiyor .diyelim ki tamam 7.4 ya da 7.1 7.2 7.3 destekliyor dediler
Nasıl bir işlem yapmak gerekir garajda daha sağlıklı güvenli ve sorunsuz enerji alabilmek adına hocam .ya şu iş bı netlesse 11 kW -22 kW vs unutacağım .yeter çünkü fazlasıyla bana 7.4 kW bana
Hocam çok özel bir işlem gerekmiyor. 7,4kW şarj cihazına sanki bir elektrikli şofben gözüyle bakın. Garaja elektrikli şofben takacağım. Ne yapmak lazım? Evin ana elektrik giriş kutusundan (kofradan) 10kW destekleyecek kalınlıkta tesisat kablosu direkt garaja çekilir. Kablonun garajdaki ucuna sanayi tipi ağır hizmet (yüksek amper) topraklı priz takılır. Hepsi bu. Siz de 7,4kW seyyar şarj cihazının besleme fişini bu prize takarsınız, şarj bağlantısını da aracın şarj girişine takarsınız.

Diyelim ki garaj yok. Aracı sokağa park ediyorsunuz. Pencereden araca kadar uzatma kablosu götürüp öyle şarj edeceksiniz. O durumda, yukarıda bahsettiğim 10kW kaldıracak tesisat kablosunu kofradan garaja giden sıva üstü döşeme şeklinde yapmazsınız. O kabloyu uzun bir kangal şeklinde yaparsınız. Yani tek eksiği duvara döşenmemiş olması. Şarj edeceğiniz zaman kablo kangalını pencereden araca doğru sarkıtırsınız. Yine aynı şekilde şarj edersiniz.
 
Son düzenleme:

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Bu arada kablo uzunluğunu asgaride tutmak lazım. Yüksek amper çekerken kablonun her metresinde -atıyorum- 1 Volt düşeceğini tahmin edin. Eğer kablo 10 metre ise, kofradan kabloya giren 220V, kablonun garaj ucunda 210 volta düşecek. Kablo 40 metre ise garajdaki ucunda 180 volta düşecek. Bu durumda iki misli kalın kablo çekmek gerekebilir. O zaman kablonun her metresinde 1 volt değil 0,5 volt düşer. Siz elektrikçiye garajdaki prizden 8 kW (36 amper) çekeceğinizi söyleyin, gerekli kablo güzergahını ve kalınlığını elektrikçi tayin eder zaten.
 

cagdasca

Üye
Katılım
17 Nis 2023
Mesajlar
35
Tepkime puanı
12
Konum
İzmir
Meskende 240 kW ye kadar düşük kademe, aşan miktar için yüksek kademeden faturalandırma yapılıyormuş.
Screenshot_2023-04-21-19-53-58-624_com.brave.browser-edit.jpg
 

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Meskende 240 kW ye kadar düşük kademe, aşan miktar için yüksek kademeden faturalandırma yapılıyormuş.
Evet, lakin meskenlerde günlük 8 kWh (ticarethanelerde 30kWh) altı için düşük kademe sadece tek zamanlı tarife için geçerli. Üç zamanlı tarifede böyle bir ayrım yok. Bir elektrikli araç sahibinin günlük 8 kWh tüketim altında kalması mümkün olamayacağından, bu seçeneği baştan gözden çıkardım ve hesapları 3 zamanlı tarifeye göre yaptım.

Bu konuyu aşağıdaki linkte incelemiştim.


Verdiğimiz fiyatlar arasındaki fark şuradan kaynaklanıyor: Sizin tarife Ocak-Nisan 2023 dönemini gösteriyor. Nisan başı itibarıyla elektriğe %15 indirim geldi. Bir de, elektrik şirketinin verdiği brüt elektrik fiyatı bazen tutmayabiliyor. Ben ise bunu evime gelen fatura üzerinden direkt hesaplıyorum. Yani faturanın yekununu elektrik tüketim bedeline bölüyorum, netice 1,10~1,12 arası çıkıyor. Yani EPDK fiyatlarıyla 100₺'lık elektrik tüketiminin faturası yaklaşık 111₺ geliyor. O yüzden faturayı tahmin etmek için EPDK fiyatını 1,11 ile çarpıyorum.
 

Katılım
30 Mar 2023
Mesajlar
169
Tepkime puanı
108
7.4 KW enerjiyi üç faza dönüştürerek (tarife değiştirmeden, mevcut tarifenin gücünü üç faza bölmek), 22 KW aracın 22 kw a kadar izin veren üç faz şarj girişine bağlamak, 7,4 kw ile şarj işini garantileyecek gibi görünüyor ancak bu durum teknik olarak ne kadar mümkün?

Üç faza dönüşüm sırasında kayıplar, şebekeye aşırı yüklenmeler ne seviyede olur? Böyle bir sistem ne kadar portatif olabilir? Kurulum maliyeti ne kadar artar?
 

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
1 fazdan 3 faza dönüşüm teknik olarak mümkün ve arasak piyasada bulabileceğimizi de sanıyorum. Lakin değer mi bilmiyorum.

Tek faz ile zaten 7,4kW'a kadar şarj edebiliyoruz. O zaman 3 fazlı 11kW için faz çoğaltıcı bence değmez, sadece 22kW için değebilir.

22kW gücünde faz çoğaltıcı bayağı hacimli ve ağır bir şey olsa gerek. 22kW regülatör düşünün, onunla eş seviyede bir cihaz. Kaynak makinesi gibi bir şey. Portatif olmayacağını düşünüyorum, ve bayağı da pahalı olabilir.

%5 dönüşüm kaybı olur desek, neticede 3 fazlı 22kW şarj cihazı ile tek fazlı şebekeden 23kW güç çekilecek demektir. Bu ise bir ev tesisatı için aşırı yüksek bir güç. 11kW şarj cihazı kullansak, ev tesisatı üzerindeki yük 11,5kW'a iner (o da çok yüksek - sınırda). Lakin elde tek faz 7,4kW şarj imkanı varken 11kW için bu maceraya değer mi bilmem. Ben yapmazdım.
 

Katılım
30 Mar 2023
Mesajlar
169
Tepkime puanı
108
Tek faz ile zaten 7,4kW'a kadar şarj edebiliyoruz.

Birisi en fazla yanlızca 3.7 kw desteği var gibisinden birşeyler yazmıştı. tek faz girişi 7.4 kw desteklemiyor gibi bir algı oluştu şarj edebiliyorsak sorun yok.

Desteklememe durumunda geriye üç fazlı şarj girişini kullanma seçeneği kalıyor.

Üç fazlı beslemelerde faz akımlarının skaler (sayı) büyüklüklerinden bağımsız olarak anlık vektörel (akım yönü de hesaba katılarak) toplamları her zaman sıfır oluyor.

Togg AC- DC dönüştürücüsü 3 fazlı bir girdiyi DC ye çevirirken nasıl davranıyor bilmiyorum, daha doğrusu bu işlem için genel geçer hale gelmiş bir yöntem var mı var ise nedir onu da bilmiyorum.

- Eğer çevirici her bir fazın yönünü ayrı ayrı doğrultup DC ye çevirdikten sonra bunları birleştirip bataryaya yolluyorsa bir sorun yok. Tek fazın karşılığı kadar güçle dolum yapmış olmaktan başka bir sıkıntı göremiyorum.

- Ancak çevirici, bir şekilde anlık olarak üç fazda birde akım olma ve bunların toplamının sıfır olmasına bağımlı bir yöntem ile çalışıyorsa, şarj girişinin üç fazını ayrı ayrı beslemek gerekecektir.

Standart ilk seçenekteki gibiyse maceraya gerçekten gerek yok.
 

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Birisi en fazla yanlızca 3.7 kw desteği var gibisinden birşeyler yazmıştı. tek faz girişi 7.4 kw desteklemiyor gibi bir algı oluştu şarj edebiliyorsak sorun yok.
O mevzu hala bir muamma. Togg tek fazda 7,4kW desteklemiyorsa aynen dediğiniz gibi 3 fazlı alternatifleri daha yakından incelemek gerekecek.

- Eğer çevirici her bir fazın yönünü ayrı ayrı doğrultup DC ye çevirdikten sonra bunları birleştirip bataryaya yolluyorsa bir sorun yok. Tek fazın karşılığı kadar güçle dolum yapmış olmaktan başka bir sıkıntı göremiyorum.
Deyince aklıma bir şey geldi ama neticesi ne olur bilmiyorum. Togg'un 3 fazlı şarj (AC/DC çevirici - redresör) girişinin her fazına aynı şebeke fazını versek, bir ihtimal sorunsuz çalışabilir. Redresörün tasarımına bağlı biraz da. Hatta hatırladığım kadarıyla 3 faz şarj cihazları da fazlar arası ayrım yapmıyor, şebekeden aldığı 3 fazı direkt araca şalterliyor. Yani evin tek faz elektrik tesisat kablosunu üçe çatallayıp çatalın her ucunu (aynı fazı) trifaze bir prizin faz direklerine bağlasak, ve 3 fazlı 11kW şarj cihazını da bu prize taksak... muhtemelen çalışabilir. Lakin Togg fazlar arası faz farkı (gerçek R, S ve T fazları) istiyorsa aynı fazı aracın her üç faz girişine vermek, yine 3,7kW şarj ile neticelenebilir. Bunu bir araştırmak lazım bence.

https://en.wikipedia.org/wiki/Rectifier (Türkçe versiyonunda sadece tek fazlı redresörler incelenmiş, o yüzden İngilizce versiyonunu linkledim)
 

Katılım
30 Mar 2023
Mesajlar
169
Tepkime puanı
108
O mevzu hala bir muamma. Togg tek fazda 7,4kW desteklemiyorsa aynen dediğiniz gibi 3 fazlı alternatifleri daha yakından incelemek gerekecek.


Deyince aklıma bir şey geldi ama neticesi ne olur bilmiyorum. Togg'un 3 fazlı şarj (AC/DC çevirici - redresör) girişinin her fazına aynı şebeke fazını versek, bir ihtimal sorunsuz çalışabilir. Redresörün tasarımına bağlı biraz da. Hatta hatırladığım kadarıyla 3 faz şarj cihazları da fazlar arası ayrım yapmıyor, şebekeden aldığı 3 fazı direkt araca şalterliyor. Yani evin tek faz elektrik tesisat kablosunu üçe çatallayıp çatalın her ucunu (aynı fazı) trifaze bir prizin faz direklerine bağlasak, ve 3 fazlı 11kW şarj cihazını da bu prize taksak... muhtemelen çalışabilir. Lakin Togg fazlar arası faz farkı (gerçek R, S ve T fazları) istiyorsa aynı fazı aracın her üç faz girişine vermek, yine 3,7kW şarj ile neticelenebilir. Bunu bir araştırmak lazım bence.

https://en.wikipedia.org/wiki/Rectifier (Türkçe versiyonunda sadece tek fazlı redresörler incelenmiş, o yüzden İngilizce versiyonunu linkledim)

Aynı şebeke fazını, potansiyel dorukları arası faz farkı 120 derece olacak şekilde verebilmek gerekir. Değilse anlık toplamın sıfır olması koşulunu sağlayamayız. Bunun için de yeterli boyutta dayanıklı kapasitörleri içeren sağlıklı çeviriciler gerek.

Akıllı temaslayıcı (kondüktör) gibi çalışan şarj cihazları şalterleme işini dediğiniz gibi yapıyordur ancak araç içindeki dönüştürücünün bataryaya nihai aktarım için akımı DC ye çevirme sürecinde fazlara nasıl davrandığı önemli gibi görünüyor, ki nasıl davrandığını bilmiyorum.

Her halukarda araştırmaya değer bir mevzu. Araştırmadan net bilgiler elde edilirse, çok meşakatli hale dönecek süreçler çok basit yöntemler ile çözülebilir.

ev şebekesinden 7,4 KW çekip, aralarında faz farkı 120 derece olan üç adet 2.8 KW fazı olarak çıkış veren ve tabiiki de diğer haberleşme ve güvenlik sinyalizasyonlarını da çıkışlarına dahil eden bir sistem tek hamlede işi görebilir.

Elimizde kotradan gelen kalın kablo ve yüksek amperli bir sigorta ile azami 7,4 KW güç çekip üç faz çıktı veren bir adet şofbenimiz olur, ona göre davranmak ta daha kolay olur.


Linki uygun bir zamanda inceleyeceğim, incelediysen çıkarımlarını sen de yazabilirsin.
 

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Linki uygun bir zamanda inceleyeceğim, incelediysen çıkarımlarını sen de yazabilirsin.

Klasik basit bir 3 faz tam dalga redresör 120° farklı fazları tam dalga doğrultarak >"60° faz farklı 6 yarım dalga silsilesi"< elde eder. Bu ise kabaca titreşimli (ripple) DC verir. Kapasitörle bu titreşimleri hafifletmek mümkün olsa da şart değil - elde ettiğiniz DC'nin ne kadar "temiz" olmasını istediğinize bağlı bu.

O kadar çeşitli 3 fazlı redresör tasarımları var ki, Togg nasıl bir sistem kullanıyor bilmeden (veya denemeden) net bir şey söylemek mümkün değil.

Lakin şöyle bir mantık yürütüyorum. Togg tek faz AC ile 3,7kW veya 7,4kW -her neyse- şarj yapabiliyor mu? Evet. Demek ki araç üzerindeki redresör, en başta bahsettiğim klasik redresörler gibi üç fazın birlikte doğrultulmasına bağımlı değil. Tek fazı kullanabilen bir redresör, 3 fazı da ayrı ayrı tek tek kullanabilir. O zaman aynı fazı Togg'un her 3 faz girişine verince araç 11 veya 22kW ile şarj eder.

Kullanamayabilir de. Belki de Togg üzerindeki şarj giriş fazlarından sadece belli bir tanesi tek fazı doğrultmaya elverişlidir, ve tek fazlı şarj cihazları da sadece o belli faza iletiyordur beslemeyi. Togg'daki diğer faz girişlerinde böyle bir hususiyet olmayabilir. O zaman aynı fazı Togg'un her 3 faz girişine verince araç yine 3,7 veya 7,4kW ile şarj eder. Veya hata verir.

Araç üzerindeki redresörün zarar görebileceğine ihtimal vermiyorum çünkü şebekenin azizliklerine karşı muhakkak korunaklı yapmışlardır. Misal şebekede fazlardan rastgele biri gidebilir. İkisi gidebilir, voltajlar aşırı oynayabilir vs. Bu gibi durumlarda araç hata mesajı verebilir ama zarar görmez diye düşünüyorum.

Denemeden, veya Togg'un tasarım dökümanlarını ele geçirmeden daha fazla bir şey söyleyemeyeceğim.
 

ADMİN

Admin
Yönetici
Katılım
12 Şub 2020
Mesajlar
2,266
Tepkime puanı
265
Tüm bilgiler için teşekkürler
 

Katılım
18 Kas 2023
Mesajlar
7
Tepkime puanı
1

Yeni İlanlar

En çok görüntülenenler

Çevrimiçi

Şu anda çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
2,472
Mesajlar
5,086
Kullanıcılar
10,192
Son üye
seval
Üst