Alım satım ilanlarınızı T10X İlanları kategorisinde yapınız.
TOGG Forumuna Hoş Geldiniz

Sen yoksan bir kişi eksiğiz! TOGG forumumuza kayıt olmayı unutma.

Kayıt Ol

Togg İklimlendirme (ısı pompası)


koruma26

Üye
Katılım
27 Mar 2023
Mesajlar
54
Tepkime puanı
38
Böyle bir şey mümkün mü dur acaba eğer öyleyse 300 km lik standart menzil togg 150 km ye falan düşer .Gerçekten ilklimlendirme yoksa( ki vardir diye düşünmek istiyorum) Yani bu şekilde bu denli kayıplar söz konusu olacaksa neden iklimlendirme konulmamis.Ee birde şehir dışında 90 km yi aşan bir sürüş olursa ki olur haliyle .110 -120 km hızla gidilse.ekstra ordan da menzilde düşus meydana geliyor sanırım .
inbound7405937136987193166.jpg
 
Son düzenleme:


Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Eğer birisi bilmiş bilmiş Togg hakkında olumsuz konuşuyorsa bilin ki %99 kara propaganda yapıyordur.

Olumsuz hiç bir şey olamaz mı? Tabii ki olabilir. Ama o zaman konuyu masaya yatırıp enine boyuna analiz etmek lazım. Böyle bilmiş bilmiş kestirip atarak olumsuzluk pompalamak bariz art niyet belirtisi.
 

koruma26

Üye
Katılım
27 Mar 2023
Mesajlar
54
Tepkime puanı
38
Aman hocam öyle olsun yeter ki.Bende birden görünce ürktüm açıkçası afaki konuşmuş diyelim o zaman değil mi.inanasim gelmedi benim de amma beni iskillendiren aktif bir kanal olması idi.Durum İnsaAllah dediğiniz gibidir art niyetli insanları propagandasidir.
 

koruma26

Üye
Katılım
27 Mar 2023
Mesajlar
54
Tepkime puanı
38
Allah ıslah etsin bile isteye karalamaya çalışanları .bende bı panik le bilgi alayım diye yazdım ve aradığım istediğim cevabı aldım Abdullah üstad sağolsun
 

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Estağfurullah hocam üstadlık kim ben kim. Toparlayabildiğim kadar bilgi toplamaya çalışıyorum ben de.

Aslında sağda solda yapılan olumsuz yorumları foruma taşımak lazım ki bunlara cevap verme imkanı olsun. Yoksa sosyal medyadaki kara propaganda cevapsız kalırsa bunlara inanlar da olabilir. Ben sosyal medya takip etmediğim için bunu yapamıyorum. Bu açıdan, paylaşımınız için özellikle teşekkür ederim.
 

koruma26

Üye
Katılım
27 Mar 2023
Mesajlar
54
Tepkime puanı
38
Estağfurullah hocam epey bilgilisiniz ve bu bilgileri de bize de aktariyorsunuz öf pöf demeden banane demeden asıl ben size teşekkür ederim.Bu minvalde düşünüldüğünde kesinlikle haklısınız buraya taşımamız aktarmamiz lazım ki insanlarin kafası karışıp yanlış bilgilere itimat etmesinler .Bu hususla ilgili aciklama yapmanız çok yerinde oldu hocam bende kendimi kötü hissetmistim acaba yanlış birşey mi yaptım yanlış mı anlasilirim diye içimi rahatlattiniz sagolun. Amacımim sadece doğru bilgi edinmek olduğunu belirtmek isterim .şahsınıza ve tüm forumdas arkadaşlara hayırlı akşamlar dilerim
 

Katılım
4 Nis 2023
Mesajlar
1
Tepkime puanı
2
Merhabalar Dolubatarya'dan Bilal ben. Mesajlarınızı gördüm ve çok üzüldüm. Biz Dolubatarya'yı 2019 sonu Togg'un tasarımı çalıntı haberleri üzerine kurmuş ve bugüne kadar hep en doğru bilginin aktarılabilmesi için çalışmış bir arkadaş grubuyuz. Isı pompasıyla alakalı mevzuda bizim bir yorumumuz ya da art niyetimiz bulunmamaktadır.

Halit Bolkan ve diğer bazı otomotiv gazetecileri de dahil olmak üzere Togg'dan aktardıkları şekliyle araçta ısı pompası olmadığını paylaştılar. Biz zaten öncesinde durumun böyle olduğunu bilmemize rağmen umarız kullanılmıştır şeklinde temennimizi dile getirmiştik. Ancak araçta böyle bir donanım olmadığı ortada. Haliyle biz de durum ne ise onu paylaşıyoruz. Buradaki asıl sıkıntının böylesine kritik özellikler hakkında net bilgi vermeyen Togg ekibi olduğunu düşünüyoruz.
 

Katılım
30 Mar 2023
Mesajlar
169
Tepkime puanı
108
kataloğunda çift bölgeli klima diye geçiyor ve tüm seviyelerde standart olarak verilmiş.

Isı pompası ise karmaşık ve maliyet ekleyen bir sistem olduğundan standart sunulması pek mümkün değil gibi görünüyor.

Bizlerin ilk aşamada lüks olarak algıladığı 4 koltukta birden ısıtma uygulaması bu yüzden getirilmiş olabilir.

Aracın klimasından gelen ısınma araç iç mekanının paspasından konsoluna tavanından bagajına her yere ısı aktarımı yapar. Tüm bu temas bölgelerini ısıtmak haliyle yüksek enerji harcatır.

Araçta yolcular ile temas ettikleri koltukların ve camların (buğu çözmek için) ısınmış olması çoğunlukla yeterli.

Bu bölgelerde kullanılacak ısıtıcılar çok düşük güç harcadıklarından ve ilgili temas yüzeylerine (yolcu ve camlar) ısıyı doğrudan sağa sola dağıtmadan aktardığından, kullanıcıların konsol klima sistemine yüklenme gereksinimini azaltacaktır.

Bu sürecin simetrik olarak uygulanamayacağı soğutma konusunda olası kayıpları ayrıca değerlendirmek lazım.
 
Son düzenleme:

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Merhabalar Dolubatarya'dan Bilal ben. Mesajlarınızı gördüm ve çok üzüldüm.
Hocam tepkisel ve peşin hükümlü davranarak size haksızlık etmişim. Bunun için çok özür dilerim.

Togg'un ısı pompasına dair elimde detay teknik veri yok, lakin aşağıdaki sebeplerden ötürü, klimalı bir elektrikli araç %100 ısı pompasıyla ısıtma yapar. Bunun aksi imkansız bence.

Isı pompası (heat pump) birkaç asırlık bir beynelmilel teknik terim. Her buzdolabı ve her klima ısı pompasıyla soğutur. Bir ısı pompasının iki tarafında (soğuk taraf ve sıcak taraf) iki radyatör bulunur, bunun içinden kompresörle basınçlı gaz devri daim şeklinde dolaştırılır. Detaylarını bilahare açıklarım, soğuk taraftaki radyatörün ısı enerjisi sıcak taraftaki radyatöre transfer edilir. Böylece soğuk taraf daha da soğurken sıcak taraf daha da ısınır.

Piyasada "inverter klima" veya "ısı pompası" diye satılan klimalar var ya, onların tek farkı çift taraflı çalışabilmeleridir. Normalde bir klima veya buzdolabının kompresörü sadece tek yönde devri daim yapar ve sadece içeriden dışarıya ısı pompalar. Inverter klimanın kompresörü ise çift yönlü devri daim yapabilir, böylece istendiğinde içeriden dışarıya, istendiğinde de dışarıdan içeriye ısı pompalayabilir.

Her ne kadar "ısı pompası" asırlık teknik terim olsa da, piyasa jargonunda son senelerde ısı pompası ile "invert klima" yani ters çalışan klima kastedilir oldu. Bunun sebebini anlayabiliyorum. Zira soğutma sadece tek şekilde (ısı pompasıyla) yapılabilir, lakin ısıtma rezistans ile veya ısı pompasıyla yapılabilir. Dolayısıyla "bu klima veya şu buzdolabı ısı pompasıyla soğutuyor" demek gülünç olur, zira ısı pompası tek yol zaten. Öte yandan "bu soba ısı pompasıyla çalışıyor" demek anlamlıdır çünkü onun rezistansla çalışma ihtimali de var.

Bir klimaya çok basit rötuşlar ekleyerek onu çift yönlü çalışabilen inverter klima (ısı pompası) haline getirmek mümkün. Nedir; motor çift yönlü çalışacak, her iki taraftaki radyatörler de hem basınçlı ve sıcak, hem de soguk gaza uyumlu yapılacak. Bunların maliyete tesiri %1~2'yi geçmez herhalde.

Fosil yakıtlı araçlarda genelde tek yönlü (sadece soğutan) klima kullanılır, zira motor muazzam miktarda ısı enerjisini yan atık olarak çöpe atıyor zaten. Motorun atık ısı enerjisini kullanmak kafi. Bedava ısı. Lakin bazı klimalı dizel araçlarda, kısa mesafe yolculuklarda motor ısınana kadar insanlar üşümesin diye inverter klima koydukları da oluyor. Dandik Renault Modus'ta bile inverter klima (ısı pompası) var. Kaldı ki dizel araçta hani buna ihtiyaç da yok.

Oysa elektrikli araçların ısıtmada kullanılabilecek ısı atıkları yok. Dolayısıyla elektrikli aracı ya fanlı rezistans ile ısıtmak, veya inverter klima (ısı pompası) ile ısıtmak lazım. Togg'da soğutucu klima var. Bu klimanın çift taraflı kullanılmayıp sadece soğutma yönünde kullanılması, ısıtma içinse fanlı rezistans kullanılması ihtimali nedir sizce?

Bence %0
 

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Neden ısı pompasıyla ısıtma, rezistansla ısıtmadan daha verimlidir?

Çünkü rezistanla ısı üretirken elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürüyorsunuz. Tabiri caizse ısıyı sıfırdan üretiyorsunuz. İdeal/teorik ortamda da aynı ısıyı üretmek için aynı elektrik enerjisi harcanır.

Isı pompasında ise elektrik enerjisini kompresörü çalıştırmak için kullanıyorsunuz. Kompresör kendisi ısı üretmiyor, soğuk tarafın ısı enerjisini sıcak tarafa transfer ediyor. Burada ısı üretimi yok, ısı transferi var. Ve harcanan enerji kompresörün zayiat enerjisi. Sürtünme kayıpları, izotermik kayıplar vs. İdeal/teorik ortamda kompresörün zayiatı sıfırdır ve ısı pompası enerji çekmeden çalışır.

Pratikte rezistans yerine ısı pompasıyla ısınmak birkaç kat daha az elektrik sarfiyatına sebep oluyor.
 


Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Togg ısıtmayı fanlı rezistans ile mi yapıyor, ısı pompasıyla mı yapıyor? Bunu anlamak çok kolay. Klimayı (A/C) soğutma modunda açtığınızda klima kompresörünün kendine has sesini duymanız lazım. Aynı sesi ısıtma modunda da duyuyorsanız ısı pompasıyla ısıtıyor demektir.
 

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Elektrikli araçlarda her türlü ısıtma ve soğutma bataryadan çekilen elektrik enerjisiyle yapıldığından, ve batarya kapasitesi / menzil tüm elektrikli araçların ortak sorunu olduğundan, elektrikli araçlarda ısıtma/soğutma diğerlerine göre daha akıllıca ve tutumluca yapılması doğal.

Bu yüzden tüm aracı ısıtmak yerine sadece sürücü, sürücü+ön yolcu, ön+arka gibi ısıtma seçenekleri oluyor. Keza ısıtmalı koltuklar da elektrikli battaniye gibi ortamı değil üstündeki kişiyi ısıtması açısından ekonomik bir çözüm. Lakin ısıtmalı koltuklar rezistans ile ısıtılıyor olsa gerek. Yani A/C ile ısınma daha büyük bir alanı ısıtmasına rağmen yüksek verimle ısıtması sebebiyle öne çıkıyor. Isıtmalı koltuklar daha dar / odaklanmış ısıtmasına rağmen daha verimsiz çalışıyor. Son tahlilde hangisi daha az elektrik harcar, tartışma götürür.
 

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Heatpump.png

Konu açılmışken ısı pompası nasıl çalışır?

Şekilde: 1=Sıcak radyatör; 2=Kısma boğumu; 3=Soğuk radyatör; 4=Kompresör

Temel prensip sıkışan gazın ısınması, ve üzerinden basınç kalkan gazın soğumasıdır. Lastik şişirirken subap ısınır, bu sebeple. Herhangi bir basınçlı aerosol kutusunu boşaltırken soğur, bu sebeple.

Isı pompası şunu yapar. İki tarafında iki radyatör bulunur, ve devridaim sisteminin içinde özel bir gaz bulunur. Kompresör bu gazı sıcak tarafa yüksek basınçla basar, sıkışma sebebiyle sıcak taraf radyatörü ısınır. Sıcak ve soğuk taraflar birbirinden bir boğumla ayrılmıştır. Kopresörün bastığı gaz sıcak taraftan soğuk tarafa boğumdan geçerken üzerindeki basınç kalkar ve soğur (daha doğrusu sıkıştırma esnasında kazandığı sıcaklığı milimi milimine geri verir).

Teorik bir ortamda bu sistemin dışarıyla hiç bir teması, hiç bir ısı alışverişi olmasa, bu sistem şöyle çalışırdı: Misal, soğuk taraftaki gazın sıcaklığı 10C osun, kompresör basıncıyla sıcak taraftaki gazın sıcaklığı 90C olur (yani sıkıştırmayla +80C ısınır), kısma boğumundan geçerek basıncı kalkan gaz bu 80C'yi aynen geri vererek tekrar 10C'ye inerdi. Ezcümle, soğuk taraf hep 10C, sıcak taraf hep 90C olurdu. Sistem bu haliyle hiç bir işe yaramazdı tabii ki.

Lakin pratikte şöyle oluyor: Isınan gaz 90C'ye çıkıyor, gaz kısma boğumuna seyahat edene kadar bu sıcaklık radyatörden ortama salınarak 90C'den misal 40C'ye iniyor. Yani 50C'lik ısı enerjisini sıcak ortama veriyor. Boğumdan geçen gaz, sıkıştırmada aldığı +80C ısıyı aynen geri veriyor. 40C'lik gazdan 80C basınç kaldırma payı çıkarınca ne kalıyor? Soğuk radyatöre giren gazın sıcaklığı -40C'ye düşüyor. Bu gaz tekrar kompresöre kadar seyahat ederken soğuk ortamdan ısı alarak sıcaklığı tekrar 10C'ye çıkıyor.

Bu devridaim devam ettikçe, soğuk ortamın sıcaklığı sıcak ortama pompalanmış oluyor.

Kompresörü bir yönde çalıştırdığınızda soğuk radyatör evin (veya buzdolabının) içinde oluyor, sıcak radyatör evin (veya buzdolabının) dışında oluyor ve evin (buzdolabının) içindeki ısıyı dışarıya pompalamış yani soğutmuş oluyorsunuz. Kompresörü ters yönde çalıştırdığınızda ise sıcak ve soğuk radyatörler yer değiştirmiş oluyor, evin dışından içine ısı pompalamış yani ısıtmış oluyorsunuz.
 

koruma26

Üye
Katılım
27 Mar 2023
Mesajlar
54
Tepkime puanı
38
Merhabalar Dolubatarya'dan Bilal ben. Mesajlarınızı gördüm ve çok üzüldüm. Biz Dolubatarya'yı 2019 sonu Togg'un tasarımı çalıntı haberleri üzerine kurmuş ve bugüne kadar hep en doğru bilginin aktarılabilmesi için çalışmış bir arkadaş grubuyuz. Isı pompasıyla alakalı mevzuda bizim bir yorumumuz ya da art niyetimiz bulunmamaktadır.

Halit Bolkan ve diğer bazı otomotiv gazetecileri de dahil olmak üzere Togg'dan aktardıkları şekliyle araçta ısı pompası olmadığını paylaştılar. Biz zaten öncesinde durumun böyle olduğunu bilmemize rağmen umarız kullanılmıştır şeklinde temennimizi dile getirmiştik. Ancak araçta böyle bir donanım olmadığı ortada. Haliyle biz de durum ne ise onu paylaşıyoruz. Buradaki asıl sıkıntının böylesine kritik özellikler hakkında net bilgi vermeyen Togg ekibi olduğunu düşünüyoruz.
Hocam bu gönderiyi ben paylaştım bilgi almak amacı ile sizinle ilgili bir art niyetim söz konusu değildir sizin de art niyetli olduğunuzu düşünmüş değildim ama bilginin de doğruluğu hususunun açığa kavuşması açısından sadece malum durumun tam anlamıyla aydınlatılması idi derdim .konunun teknik ayrıntılarını bilmemek le beraber böyle bir şey var mı var ise menzile etkisi ne olur vs ogrenebilmekti amacim.Abdullah hocamın bir art niyeti olmadığından eminim .sizin de bu mesajınızla beraber bir art niyetiniz olmadigi aşikar olmustur kanımca .sizi üzecek kıracak bir kelam etti isem af ola hakkınızı helal edin .En kısa zaman da Togg ekibi akıllarda ki soru işaretlerini giderecek bilgileri paylaşır ve herkesin içi rahatlar diye umut ediyorum .Hayırlı geceler olsun cümleten
 

Katılım
30 Mar 2023
Mesajlar
169
Tepkime puanı
108
Hocam tepkisel ve peşin hükümlü davranarak size haksızlık etmişim. Bunun için çok özür dilerim.

Togg'un ısı pompasına dair elimde detay teknik veri yok, lakin aşağıdaki sebeplerden ötürü, klimalı bir elektrikli araç %100 ısı pompasıyla ısıtma yapar. Bunun aksi imkansız bence.

Isı pompası (heat pump) birkaç asırlık bir beynelmilel teknik terim. Her buzdolabı ve her klima ısı pompasıyla soğutur. Bir ısı pompasının iki tarafında (soğuk taraf ve sıcak taraf) iki radyatör bulunur, bunun içinden kompresörle basınçlı gaz devri daim şeklinde dolaştırılır. Detaylarını bilahare açıklarım, soğuk taraftaki radyatörün ısı enerjisi sıcak taraftaki radyatöre transfer edilir. Böylece soğuk taraf daha da soğurken sıcak taraf daha da ısınır.

Piyasada "inverter klima" veya "ısı pompası" diye satılan klimalar var ya, onların tek farkı çift taraflı çalışabilmeleridir. Normalde bir klima veya buzdolabının kompresörü sadece tek yönde devri daim yapar ve sadece içeriden dışarıya ısı pompalar. Inverter klimanın kompresörü ise çift yönlü devri daim yapabilir, böylece istendiğinde içeriden dışarıya, istendiğinde de dışarıdan içeriye ısı pompalayabilir.

Her ne kadar "ısı pompası" asırlık teknik terim olsa da, piyasa jargonunda son senelerde ısı pompası ile "invert klima" yani ters çalışan klima kastedilir oldu. Bunun sebebini anlayabiliyorum. Zira soğutma sadece tek şekilde (ısı pompasıyla) yapılabilir, lakin ısıtma rezistans ile veya ısı pompasıyla yapılabilir. Dolayısıyla "bu klima veya şu buzdolabı ısı pompasıyla soğutuyor" demek gülünç olur, zira ısı pompası tek yol zaten. Öte yandan "bu soba ısı pompasıyla çalışıyor" demek anlamlıdır çünkü onun rezistansla çalışma ihtimali de var.

Bir klimaya çok basit rötuşlar ekleyerek onu çift yönlü çalışabilen inverter klima (ısı pompası) haline getirmek mümkün. Nedir; motor çift yönlü çalışacak, her iki taraftaki radyatörler de hem basınçlı ve sıcak, hem de soguk gaza uyumlu yapılacak. Bunların maliyete tesiri %1~2'yi geçmez herhalde.

Fosil yakıtlı araçlarda genelde tek yönlü (sadece soğutan) klima kullanılır, zira motor muazzam miktarda ısı enerjisini yan atık olarak çöpe atıyor zaten. Motorun atık ısı enerjisini kullanmak kafi. Bedava ısı. Lakin bazı klimalı dizel araçlarda, kısa mesafe yolculuklarda motor ısınana kadar insanlar üşümesin diye inverter klima koydukları da oluyor. Dandik Renault Modus'ta bile inverter klima (ısı pompası) var. Kaldı ki dizel araçta hani buna ihtiyaç da yok.

Oysa elektrikli araçların ısıtmada kullanılabilecek ısı atıkları yok. Dolayısıyla elektrikli aracı ya fanlı rezistans ile ısıtmak, veya inverter klima (ısı pompası) ile ısıtmak lazım. Togg'da soğutucu klima var. Bu klimanın çift taraflı kullanılmayıp sadece soğutma yönünde kullanılması, ısıtma içinse fanlı rezistans kullanılması ihtimali nedir sizce?

Bence %0

Togg ısıtmayı fanlı rezistans ile mi yapıyor, ısı pompasıyla mı yapıyor? Bunu anlamak çok kolay. Klimayı (A/C) soğutma modunda açtığınızda klima kompresörünün kendine has sesini duymanız lazım. Aynı sesi ısıtma modunda da duyuyorsanız ısı pompasıyla ısıtıyor demektir.

Ekli dosyayı görüntüle 620
Konu açılmışken ısı pompası nasıl çalışır?

Şekilde: 1=Sıcak radyatör; 2=Kısma boğumu; 3=Soğuk radyatör; 4=Kompresör

Temel prensip sıkışan gazın ısınması, ve üzerinden basınç kalkan gazın soğumasıdır. Lastik şişirirken subap ısınır, bu sebeple. Herhangi bir basınçlı aerosol kutusunu boşaltırken soğur, bu sebeple.

Isı pompası şunu yapar. İki tarafında iki radyatör bulunur, ve devridaim sisteminin içinde özel bir gaz bulunur. Kompresör bu gazı sıcak tarafa yüksek basınçla basar, sıkışma sebebiyle sıcak taraf radyatörü ısınır. Sıcak ve soğuk taraflar birbirinden bir boğumla ayrılmıştır. Kopresörün bastığı gaz sıcak taraftan soğuk tarafa boğumdan geçerken üzerindeki basınç kalkar ve soğur (daha doğrusu sıkıştırma esnasında kazandığı sıcaklığı milimi milimine geri verir).

Teorik bir ortamda bu sistemin dışarıyla hiç bir teması, hiç bir ısı alışverişi olmasa, bu sistem şöyle çalışırdı: Misal, soğuk taraftaki gazın sıcaklığı 10C osun, kompresör basıncıyla sıcak taraftaki gazın sıcaklığı 90C olur (yani sıkıştırmayla +80C ısınır), kısma boğumundan geçerek basıncı kalkan gaz bu 80C'yi aynen geri vererek tekrar 10C'ye inerdi. Ezcümle, soğuk taraf hep 10C, sıcak taraf hep 90C olurdu. Sistem bu haliyle hiç bir işe yaramazdı tabii ki.

Lakin pratikte şöyle oluyor: Isınan gaz 90C'ye çıkıyor, gaz kısma boğumuna seyahat edene kadar bu sıcaklık radyatörden ortama salınarak 90C'den misal 40C'ye iniyor. Yani 50C'lik ısı enerjisini sıcak ortama veriyor. Boğumdan geçen gaz, sıkıştırmada aldığı +80C ısıyı aynen geri veriyor. 40C'lik gazdan 80C basınç kaldırma payı çıkarınca ne kalıyor? Soğuk radyatöre giren gazın sıcaklığı -40C'ye düşüyor. Bu gaz tekrar kompresöre kadar seyahat ederken soğuk ortamdan ısı alarak sıcaklığı tekrar 10C'ye çıkıyor.

Bu devridaim devam ettikçe, soğuk ortamın sıcaklığı sıcak ortama pompalanmış oluyor.

Kompresörü bir yönde çalıştırdığınızda soğuk radyatör evin (veya buzdolabının) içinde oluyor, sıcak radyatör evin (veya buzdolabının) dışında oluyor ve evin (buzdolabının) içindeki ısıyı dışarıya pompalamış yani soğutmuş oluyorsunuz. Kompresörü ters yönde çalıştırdığınızda ise sıcak ve soğuk radyatörler yer değiştirmiş oluyor, evin dışından içine ısı pompalamış yani ısıtmış oluyorsunuz.
Elektrikli araçlardaki ısı pompası düzeneği, klasik iklimlendirme sistemlerindeki kompresör tabanlı sistemlerden biraz farklı olabilir. ELektrikli otodaki versiyonu ısıyı batarya düzeneğinden toplarak biriktiren ve iç ısıtmada kullanan bir sistem gibi anlaşılıyor.

Tesla bu sistemleri çok önceden beridir işletiyor ancak çok sayıda aracını ısı pompası sorunu nedeniyle geri çağırmıştı.

EV sektöründe uygulaması göründüğünden daha karmaşık ve riskli olabilir, olası arızada iklimlendirmenin sekteye uğraması bir yana, bataryayı soğutamama riski de beliriyor.

Togg ilk etapta bu sistemi riskli görmüş olabilir. Koltuk ve cam ısıtma ile daha dolambaçsız bir yok seçilmiş gibi görünüyor.
 

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Elektrikli araçlardaki ısı pompası düzeneği, klasik iklimlendirme sistemlerindeki kompresör tabanlı sistemlerden biraz farklı olabilir. ELektrikli otodaki versiyonu ısıyı batarya düzeneğinden toplarak biriktiren ve iç ısıtmada kullanan bir sistem gibi anlaşılıyor.
İlk nesil elektrikli araçlar bir yana, bataryanın optimum sıcaklıkta tutulması için batarya hem soğutuluyor hem ısıtılıyor. Lakin bunun yapılma şekli markaya göre değişebilir. Isıtma için kompresörlü ısı pompası veya rezistans, soğutma için yine kompresörlü ısı pompası veya doğal hava/su vantilasyonu (fosil yakıtlı araçlardaki gibi) kullanılabilir.

Batarya nasıl ısıtılıyor, bu tartışma götürür. Lakin soğutmanın kompresörlü ısı pompasıyla yapılması oldukça muhtemeldir, zira bataryanın tutulması gereken optimum sıcaklık bir dizel motorun çalışma sıcaklığının çok çok altında. Doğal vantilasyonu düşük sıcaklıklarda etkin olarak kullanmak zor. Oysa ısı pompasıyla bataryayı 25C seviyesinde tutmak çok daha kolay.

Soğutma kompresörle yapılırken ısıtmayı rezistansla yapmak bence başarısız bir mühendislik örneği olur, zira bir ısı pompasını çift yönlü çalıştırmak varken, soğutma ve ısıtma için iki ayrı sistem kullanmak anlamsız olur. Dolayısıyla buradan batarya ısıtmasının da ısı pompasıyla yapılması gerektiğini çıkarıyorum.

Isıyı batarya düzeneğinden toplayarak biriktiren ve iç ısıtmada kullanan sistem aklın yolu. Böyle bir düzenek "ısı transferi" yapsa da, buna "ısı pompası" diyemeyiz. Isı pompası teknik bir terim ve manası belli.

Zaten batarya kabin altında olduğundan bir miktar yerden ısıtma sağlar. İlaveten hava sirkülasyonuyla hem batarya sıcaklığı kabine aktarılır, hem de bataryanın soğuması sağlanır. Lakin bataryadan elde edilen sıcaklık bir dizel motorun ürettiği atık ısıyla karşılaştırılamaz ve batarya ısınmasına dayanarak bir iç mekan ısıtma sistemi inşa edilemez. Muhakkak ya rezistans veya ısı pompasıyla desteklemek lazım.

Kaldı ki araçta bir klima (ısı pompası) zaten var. Bunu sadece iklimlendirme için değil, aynı zamanda batarya sıcaklık ayarlaması için de kullanmak akıllıca olur.
 

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
EV sektöründe uygulaması göründüğünden daha karmaşık ve riskli olabilir, olası arızada iklimlendirmenin sekteye uğraması bir yana, bataryayı soğutamama riski de beliriyor.
Elektrikli araçlarda şöyle bir komplikasyon olabilir. Batarya ve kabinin ısıtma/soğutma ihtiyaçları farklı olabilir ve bir tek ısı pompasının birbirinden bağımsız iki değişken ihtiyaca ayak uydurması sorun olabilir.

1. Hava -5C, arabayı yeni çalıştırıyorsunuz: Hem kabin, hem batarya ısıtılacak.
2. Hava -5C, 1 saattir yoldasınız (batarya ılık): Kabin ısıtılacak, batarya kendi haline bırakılacak
3. Hava 0C, arabayı yeni çalıştırıyorsunuz, eskimosunuz (A/C açmadınız): Kabin kendi haline bırakılacak, batarya ısıtılacak
4. Hava +5C, 1 saattir yoldasınız (batarya sıcak): Kabin ısıtılacak, batarya soğutulacak
5. Hava 20C, arabayı yeni çalıştırıyorsunuz: Hem kabin, hem batarya kendi haline bırakılacak
6. Hava 20C, 1 saattir yoldasınız (batarya sıcak): Kabin kendi haline bırakılacak, batarya soğutulacak
7. Hava 30C: Hem kabin, hem batarya soğutulacak

Belki başka senaryolar da olabilir. (Kabini soğutup bataryayı ısıtmayı gerektirecek bir senaryo bulamadım) :)

Kabin ve bataryanın ısıtma/soğutma ihtiyacı birbirinden bağımsız ve değişken. O zaman ya iki ayrı bağımsız ısı pompası lazım, veya merkezi bir ısı pompasının 2 sıcak, 2 soğuk radyatörü olup, çoklu valf ile hangi radyatörlerin aktive edileceğine bilgisayarın karar vermesi lazım.

Dediğiniz gibi kompleks bir mekanizma, ama çok da kompleks değil.

~~~~~~~~~~

İlave:

Sonradan kafamda şekillenmeye başladı. Belki "ısı pompası yok" derken batarya ısıtma/soğutmasından mı bahsediliyordu acaba? @dolubatarya

Komplikasyondan kaçınmak için bataryayı rezistansla ısıtmak ve doğal vantilasyonla soğutmak tercih edilmiş olabilir.

Batarya ısıtma sadece çok soğuk havalarda başlangıçta gerekeceğinden az kullanılır, dolayısıyla rezistans kullanmak bataryaya ciddi bir yük getirmez. Lakin batarya soğutmanın doğal vantilasyonla (üflemeyle) yapılması bataryanın yüksek sıcaklıklara maruz kalmasına sebep olabilir. Bir yerde okumuştum, bulursam paylaşırım, likit soğutmalı bataryaların havayla soğutulan bataryalardan daha uzun ömürlü olduğu yazıyordu.

Batarya bir yana, kabin ısıtması her halukarda ısı pompasıyla yapılmalı. Çünkü (1) araçta zaten klima (=ısı pompası) var ve bunu ters yönde kullanmamak saçma olur bence, (2) kabin ısıtması ciddi enerji isteyen bir iş olduğundan özel ihtimam gösterilmesi gereken bir alan.
 
Son düzenleme:

Katılım
30 Mar 2023
Mesajlar
169
Tepkime puanı
108
Sonradan kafamda şekillenmeye başladı. Belki "ısı pompası yok" derken batarya ısıtma/soğutmasından mı bahsediliyordu acaba? @dolubatarya

Komplikasyondan kaçınmak için bataryayı rezistansla ısıtmak ve doğal vantilasyonla soğutmak tercih edilmiş olabilir.

Batarya ısıtma sadece çok soğuk havalarda başlangıçta gerekeceğinden az kullanılır, dolayısıyla rezistans kullanmak bataryaya ciddi bir yük getirmez. Lakin batarya soğutmanın doğal vantilasyonla (üflemeyle) yapılması bataryanın yüksek sıcaklıklara maruz kalmasına sebep olabilir. Bir yerde okumuştum, bulursam paylaşırım, likit soğutmalı bataryaların havayla soğutulan bataryalardan daha uzun ömürlü olduğu yazıyordu.

Batarya bir yana, kabin ısıtması her halukarda ısı pompasıyla yapılmalı. Çünkü (1) araçta zaten klima (=ısı pompası) var ve bunu ters yönde kullanmamak saçma olur bence, (2) kabin ısıtması ciddi enerji isteyen bir iş olduğundan özel ihtimam gösterilmesi gereken bir alan.
Tesla'nın araçlarını geri çağırması örneği ile anlatmak istediğim tam olarak buydu.

Birde sadece hareket halinde düşünmemek lazım, soğuk havalarda park halinde de bataryanın ısıtılması gerekecek, bu durumda ısı pompasından ziyade dirençli ısıtıcı gereksinimi söz konusu.

Bu durumda sabah aracına binenler batarya seviyesinin bir miktar düştüğünü görecekler, yada şarj durumunda tutulduğunda şarj bitse bile şebekeden aldığı elektrikle bataryayı ısıtmaya devam edecek mi onu bilmiyorum.
 

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Hocam park halindeyken bataryanın sıcak tutulması gerekmiyor. O konuda müsterih olun.

Tüm kimyasal reaksiyonlar sıcaklıkla orantılı olarak hızlanır ve yavaşlar. Yüksek sıcaklık, bataryayı eskiten parazitik kimyasal reaksiyonları hızlandırdığı için istenmiyor. Düşük sıcaklık ise elektrik üretimine yarayan elektro-kimyasal reaksiyon çok yavaşladığı (batarya "uyuştuğu") için istenmiyor.

O yüzden, park halindeyken bataryanın soğumasında beis yok. Lakin yola çıkmadan evvel bataryanın uyuşukluğunu üzerinden atması için çalışma sıcaklığına getirilmesi lazım.
 

Katılım
30 Mar 2023
Mesajlar
169
Tepkime puanı
108
Hocam park halindeyken bataryanın sıcak tutulması gerekmiyor. O konuda müsterih olun.

Tüm kimyasal reaksiyonlar sıcaklıkla orantılı olarak hızlanır ve yavaşlar. Yüksek sıcaklık, bataryayı eskiten parazitik kimyasal reaksiyonları hızlandırdığı için istenmiyor. Düşük sıcaklık ise elektrik üretimine yarayan elektro-kimyasal reaksiyon çok yavaşladığı (batarya "uyuştuğu") için istenmiyor.

O yüzden, park halindeyken bataryanın soğumasında beis yok. Lakin yola çıkmadan evvel bataryanın uyuşukluğunu üzerinden atması için çalışma sıcaklığına getirilmesi lazım.
sıvı elektrolitli bataryalarda, donma seviyesindeki düşük sıcaklıklarda çözeltinin kalıcı bir şekilde olumsuz etkilenme durumu var, bunun için kritik bir sıcaklık var.

Bunun altına düşmemesi için park halinde ısıtma gerekebiliyor.


Konunun ayrıntısı katı hal fiziği ilkelerine dayalıdır bilen biri açıklarsa daha iyi olur.
 

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
sıvı elektrolitli bataryalarda, donma seviyesindeki düşük sıcaklıklarda çözeltinin kalıcı bir şekilde olumsuz etkilenme durumu var, bunun için kritik bir sıcaklık var.

Bunun altına düşmemesi için park halinde ısıtma gerekebiliyor.
Hocam burada haklısınız. Lakin li-ion pil elektrolitinin donma derecesi hayli düşük. Aspilsan'ın ürettiği ticari sınıf li-ion pillerde dahi depolama ve deşarj sıcaklıkları -30C'ye kadar müsade ediliyor. Otomotiv sınıf pillerde ise elektrolite farklı katkı maddeleri ekleyerek, müsade edilen asgari sıcaklığı daha aşağı çekmiş olmaları da muhtemeldir. Yani hava sıcaklığı -30C (belki -40C) altına inmedikçe batarya ısıtma devreye girmez diye düşünüyorum.


Bu arada Aspilsan li-ion pil teknik verilerinde dikkatimi bir şey çekti.

Depolama sıcaklığı min. -30C
Deşarj sıcaklığı min. -30C
Şarj sıcaklığı min. 0C

Yani 0C altında şarjı yasaklıyor. İlginç. Demek donmuş aracı şarja soksak, batarya yönetim sistemi önce bataryayı makul bir sıcaklığa kadar ısıtıp ancak ondan sonra şarja başlayacak. Nitekim bu minvalde bir şeyler okumuştum bir yerde ama nerede hatırlayamadım şimdi.
 

Katılım
30 Mar 2023
Mesajlar
169
Tepkime puanı
108
Hocam burada haklısınız. Lakin li-ion pil elektrolitinin donma derecesi hayli düşük. Aspilsan'ın ürettiği ticari sınıf li-ion pillerde dahi depolama ve deşarj sıcaklıkları -30C'ye kadar müsade ediliyor. Otomotiv sınıf pillerde ise elektrolite farklı katkı maddeleri ekleyerek, müsade edilen asgari sıcaklığı daha aşağı çekmiş olmaları da muhtemeldir. Yani hava sıcaklığı -30C (belki -40C) altına inmedikçe batarya ısıtma devreye girmez diye düşünüyorum.


Bu arada Aspilsan li-ion pil teknik verilerinde dikkatimi bir şey çekti.

Depolama sıcaklığı min. -30C
Deşarj sıcaklığı min. -30C
Şarj sıcaklığı min. 0C

Yani 0C altında şarjı yasaklıyor. İlginç. Demek donmuş aracı şarja soksak, batarya yönetim sistemi önce bataryayı makul bir sıcaklığa kadar ısıtıp ancak ondan sonra şarja başlayacak. Nitekim bu minvalde bir şeyler okumuştum bir yerde ama nerede hatırlayamadım şimdi.
Aspilsan'ın 0 santigrat altı şarj yasağından da anlaşılacağı üzere, soğuk havada pillerin kalıcı kayıp yaşaması için donma seviyesine gelmesi gerekmiyor.

bataryanın mevcut yükünü tutan atomik yapının davranışı düşük sıcaklıklarda optimumdan zaten uzaklaşmak ile birlikte, bir takım kalıcı dönüşümler geçirir.

esnek bir yayın üstüne, yayın optimum formunu koruduğu sıcaklığın çok ötesinde ya da berisinde sıcaklıklarda yük bindirip, uzun süre bu yükü kaldırmazsanız, er geç yükü kaldırınca yayı asla eski halinde bulamazsınız.

esneklik katsayısı ve kuvvet endeksi değişmiş bir yay elde edersiniz.

Pil için prensipler yaydaki gibi newton mekaniği değil elbet. Ancak ortak örüntüyü algılamak için işe yarar bir örnek olarak vermek istedim.
 

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Aspilsan'ın 0 santigrat altı şarj yasağından da anlaşılacağı üzere, soğuk havada pillerin kalıcı kayıp yaşaması için donma seviyesine gelmesi gerekmiyor.
0°C altında şarj yasak derken, sadece şarj etmek yasak. Yoksa dolu bir bataryanın -40°C'ye kadar soğukta park edilmesi, hatta deşarj edilmesi serbest. (Bu arada otomotiv sınıf bataryaların -40°C dayanıklı olduğunu öğrendim.)

DC hızlı şarj, en çok aşırı soğuk havada yapıldığında zarar veriyormuş. O yüzden şarjdan evvel ön ısıtma gerekiyor. Gerçi şarj zaten bataryayı ısıtacaktır ama ilk birkaç dk kritik.
 

Katılım
30 Mar 2023
Mesajlar
169
Tepkime puanı
108
0°C altında şarj yasak derken, sadece şarj etmek yasak. Yoksa dolu bir bataryanın -40°C'ye kadar soğukta park edilmesi, hatta deşarj edilmesi serbest. (Bu arada otomotiv sınıf bataryaların -40°C dayanıklı olduğunu öğrendim.)

DC hızlı şarj, en çok aşırı soğuk havada yapıldığında zarar veriyormuş. O yüzden şarjdan evvel ön ısıtma gerekiyor. Gerçi şarj zaten bataryayı ısıtacaktır ama ilk birkaç dk kritik.
Sözünü ettiğin dayanıklılığın, yalnızca çalışmaya devam etmeye ilişkin mi ya da ilave olarak batarya kapasitesinin korunmasına da ilişkin mi olup olmadığı önemli.

Bunun için togg yetkililerinden bir açıklama talep etmek gerek.

Ek olarak, bizim soru cevaplarımız ekseninde konu ısı pompasından batarya dayanıklılığı odağına kaymış, konuyu saptırmamak adına devamını ilgili bir başlık altına taşımak yerinde olur.
 


ADMİN

Admin
Yönetici
Katılım
12 Şub 2020
Mesajlar
2,267
Tepkime puanı
265
Teşekkür ediyoruz. Verilen değerli bilgiler için
 

Yeni İlanlar

En çok görüntülenenler

Çevrimiçi

Şu anda çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
2,474
Mesajlar
5,091
Kullanıcılar
10,239
Son üye
gonlu bol
Üst