Alım satım ilanlarınızı T10X İlanları kategorisinde yapınız.
TOGG Forumuna Hoş Geldiniz

Sen yoksan bir kişi eksiğiz! TOGG forumumuza kayıt olmayı unutma.

Kayıt Ol

Şarj hakkında bilgi talebi. En Basit Şekliyle!


mbalturk

Üye
Katılım
24 Nis 2023
Mesajlar
5
Tepkime puanı
6
Merhabalar arkadaşlar.

Şarj konusunda oldukça teknik bilgiler verildi, faydalı şeyler anlatıldı. Özellikle @Abdullah Ramazanoğlu hocam konuyu teknik olarak detaylıca anlatmış sağolsun. Bu tarz konuları okudukça benim gibi işin tekniğini bilmeyen kişiler için oldukça kafa karıştırabiliyor mevzular. O yüzden ben size kendimi anlayayım, sizde bana olur yada olmaz diyin öyle bağlayalım bu konuyu. Benim gibi birkaç arkadaşım var onlarda bu soruya daha basit bir cevap arıyorlar. İnşaallah bu vesileyle benim gibi bu işten anlamayan arkadaşlara da yol göstermiş oluruz.

Soruya geçeyim;

Benim nasip olursa alacağım araç V1 Donanım Standart Menzil 11kw destekli araç. Günlük rutinim 45km ev-iş arası git gel mesafesi, artı extra vs desen günlük gez toz işe git gel ortalama mesafem 65-70 km yi geçmeyecektir. Gayet sakin kullanırım ve işlerim planlı olduğu için çok nadir durumlarda sürprizle karşılaşacağımı pek sanmıyorum. O yüzden kısa menzil benim için yeterli olacaktır. Ama bu aracın şarj ihtiyacı olacak tabiki de. Şarj planımı da haftada 2-3 akşam işten gelince evde takarım sabaha işe giderken çıkartır yoluma bakarım kafasındayım.

Şimdi aşağıda evime gelen sigorta panosundaki saatimin ve altında bulunan sigortaların resmini koyuyorum.


saat.jpg
sigorta.jpg
kacak.jpg


Buradan görüldüğü üzere benim hattım monofaze. aşağıda ise faturamın ilgili kesitini koyuyorum ve soruya öyle devam ediyorum;

fatura.jpg
buradada gözüktüğü üzere sözleşme gücüm 6,5 kw. benim bu faturadan anladığım kadarıyla benim kablolama kalitem vs 6,5 kw ya kadar rahat destekler. sonuçta mühendis bunları projelendirip ona göre firmaya sunuyor. ona göre veriyorlar diye biliyorum. (bu arada ev 2 yıllık).

Beni istediğim şey şu, arabamı yavaşta olsa ben evdeki pirizden 3,7 kw olarak şarj edeyim. günde ortalama 6-7 saat şarjda kalacak zaten bana her türlü yeter. bunun için wallbox tur, ekstra trifaze hattır vs bunlarla uğraşmak istemiyorum. Aşağıda çizeceğim krokiden aslında ne yapmak istediğimi tam olarak anlattım.

krokide göstermedim ama dış direkten saate gelen kablolar kalın oldukça ve evin altında atolye var ve sanayi elektriği kullanan makinalar var. oranın saatide trifaze saat. ev 3 kat artı dükkan. dışardan gelen hat büyük bir şartelde ayrılıp saatlere dağılıyor. 3 ev saati monofaze, dükkana inen trifaze. ben monofaze olan evimin saatini kullanacağım.

kroki.jpg


1- ben bu krokide anlatmak istediğimi yapabilirmiyim?
2- bu sistemle çekeceğim amper ne olacak ve bu amperin hatta zararı ne olur?
3- çekmem gereken ekstra kabloların kesitleri vs ne olmalı? ( sigorta ile araç arası yaklaşık 30metre)
4- araç şarj ederken evdeki kullanımımı ne ölçüde kısıtlar?
5- bu sistem sağlıklı olurmu? uzun vadede şarj hızı haricinde bana bir eksisi olur mu?
6- fatura görselimde yazan 6,5 kw kullanımı ev hattının kaldırabileceği max güç mü yoksa sağlıklı çalışabileceği aralık olarak mı değerlendirmeliyim? Bu durumda 3,7 kw araca gitse kalan 3 kw ev kullanımı açısından sıkıntı olurmu? çok fazla kattle fırın falan kullanılmıyor. o kullanımları ayarlarım duruma göre.
7- Bu şekil bir sistem uygun olacak eğer burada çekeceğim ekstra piriz, sigorta vs parçaların amperidir üzerinde yazan değeridir, pirizin özelliği falan ne olmalı?
8- sizlerin önerileri ne olur?


şimdiden çok teşekkür ederim cevaplar için. bu sayede tahmin ediyorum benim gibi birçok arkadaş sorusuna cevap bulacaktır.

Herkese kolay gelsin
 

Ekli dosyalar

  • fatura.jpg
    fatura.jpg
    62.9 KB · Görüntüleme: 145

Katılım
30 Mar 2023
Mesajlar
169
Tepkime puanı
108
6,5 kw değeri firmanın sana sürekli olarak sağlamayı vaad ettiği güç, internet firmalarının bağlantı hızı taahüdü gibi, dağıtım firması da sana 6,5 kw gücü sağlamayı taahhüt etmiş. Bunun ev içi şebekesindeki tesisatın dayanıklılığı ile ilgili olduğunu sanmıyorum.


Bu durumda şebekeden alacağınız anlık gücün istikrarlı minimum değerinin 6,5 kw olacağından hareket edip, ev içi kullanımınız + şarj kullanımınızı ona göre dağıtmanız gerekir.


Aracınızı gece şarja koyacak olmanız bu dağılımıda elinizi bir miktar kolaylaştırır ancak sıcak bir iklimde yaşayıp yazları gece klima çalıştırmak zorunda olduğunuz, ya da soğuk bir iklimde yaşayıp evinizde ısıtma desteği olarak elektrikli ısıtıcı kullanmak zorunda olduğunuz senaryolarda 6,5 kw ı zorlamaya başlayacaksınız.

3.7 kw lık gücün, batarya iç direnci ve çeşitli kayıplar sonrası daha düşük bir seviyede aracınızın şarj hızına etki edeceğini göz önüne alırsanız, bahsettiğiniz günlük kullanım km rakamlarına göre günlük tüketiminizi karşılamak için neredeyse her gün 5 - 7 saat arası aracınızı şarjda tutmak zorunda olduğunuz ortaya çıkar ve bu zorunluluk ev kullanımı - şarj kullanımı paylaşımını her gün için sağlayabilmeyi gerektirir. Çoğu günler bunu başarabilseniz bile, olmadık zamanda gün içinde, ev halkı elektriği yoğun kullanıyorken şarj ihtiyacınız söz konusu olduğunda dc şarj istasyonunun yolunu tutmak zorunda kalabilirsiniz.

Ayrıca, aracınızı tam şarj etmenizin, ya da bir an önce şarj etmenizin (%20 nin altına düşmüş olmanız gibi) şart olduğu durumlarda eliniz bir miktar zorlanabilir.

Tüm bunlar sizin için sorun değilse, görünürde yukarıda yazdıklarınızı yapamamanız için bir neden görünmüyor ancak genel olarak dikkat etmeniz gereken bir kaç husus var.

-Araç şarj noktasındaki prizin elektrik sayacınıza uzaklığını mümkün mertebe kısa tutarak aradaki kablonun kw kaybını engelleyip, ısı üretimini de azaltın.

-Bu kabloyu mümkün mertebe duvarlara döşeye döşeye getirin ve kablonun herhangi bir aşamada rulolanmasını engelleyin. Böylece hem kablo ısısını duvarlara aktarma olanağına kavuşur, hemde rulolanmanın yaratacağı bobin etkisi ile kablolarınızın aşırı ısınma tehlikesinin de önüne geçmiş olursunuz.

-Bu seviyede bir güç için 2.5 mm yanmaz bakır kablo yeterli olacak gibi görünüyor ancak yerel faktörleri de hesaba katabilecek bir elektrik ustasına muhakkak danışın.

-Hem ısı, hem de elektrik kaybını azaltacak çeşitli metaller ile kaplamalı kablo seçenekleri var, bunlardan kalaylı kablo 150 dereceye kadar sağlıklı iş görür, lehimlenmesi iyidir. Gümüş kaplamalı olanları daha pahalıdır ancak iletkenlik daha fazla kayıp daha düşüktür, çalışma sıcaklığı 250 derecelere kadar çıkar. Üstelik bu kablolar, ısınmanın olumsuz etkilerinin arttığı ekleme - lehimlenme bölgelerinde de yüksek sıcaklığa daha toleranslıdır.

Ve yukarıda da sözünü ettiğiniz üzere sigorta da eklemeniz ile çalışır bir düzen edebilirsiniz. Ev elektriği monofaz kofraları için sigortalar 40 - 50 amper civarlarında oluyor iken monofaz tek bir priz için üst sınır (kablo fazla uzatılmazsa) 16 amper oluyor. 2.5 mm kablo için ise bu maksimum değer 21 amper.

Ev elektriği ile şebeke gücünün paylaşımı da düşünüldüğünde, 2,5 mm kabloyu daha toleranslı olabilecek şekilde 3.7 KW güce ulaşabilecek akım kontrolü ile (bu aracın bizzat kendisinden yapılabiliyor mu bilmiyorum. Saat çıkışından yapılabilecek bir düzenek var ise onu da bilmiyorum.) ev prizi güç limitlerinde kullanabilirsiniz. Sigortanızı 2,5 mm kablo üst sınırından değil de ev prizi üst sınırından seçmek de bir yöntem olabilir.

Bana kalırsa, evinizin bulunduğu yerde 3 faz olanağı varken, kuracağınız ev şarj istasyonunun aynı zamanda 3 faz şarj seçeneğini de içermesi yerinde olur.

Belki sürekli kullanmasınız ancak ani ihtiyaçlarınız çerçevesinde yeri geldiğinde aracınızı gerekiyorsa %100 seviyesinde çok daha kısa sürelerde şarj etme olanağına kavuşursunuz.

3.7 KW lık priz gücünüz, böyle bir ihtiyaç durumunda önünüze 5-6 kat daha uzun şarj süreleri koyacaktır. (Batarya iç direnci ve potansiyel tepkisi nedeniyle %80 -100 arası şarj için gerekli süre, neredeyse %20 - %80 kadar).

İki eliniz dardayken böyle bir sıkıntı ile karşılaşmak isteyeceğinizi hiç sanmıyorum. En yakın DC şarj istasyonunda sıra bekleme riskini bile almadan, 3 faz ile çok kısa sürede işinizi görecek kadar şarja ulaşma olanağı kafanızı oldukça rahatlatacaktır.
 
Son düzenleme:

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
@mbalturk hocam her şeyden evvel soruyu hazırlarken emek harcamışsınız, her detayı düşünmüşsünüz. Bunun için teşekkür ederim. Eksiksiz soruyu cevaplamak hem çok daha kolay, hem de verimli oluyor.

Bu yazı sadece 3,7kW'lık şarj cihazları için geçerlidir. 7,4kW'lık şarj cihazı kullananlar burada yazılanlara göre hareket etmesinler lütfen.

Öncelikle şunu belirteyim, 3,7kW için hiç alengirli işlere girmenize lüzum yok. İki tane elektrikli su ısıtıcısını bağlayabileceğiniz her topraklı prizden, her uzatmadan 3,7kW çekebilirsiniz. Forumdaki diğer tartışmalar 7,4kW ve üzeri hakkındaydı.

3,7kW için sayaçtan özel hat çekmenize de lüzum yok.

* Eğer garajınız varsa, garajda topraklı priz varsa, prizin bağlı olduğu sigortaya bakın. Eğer sigorta 20A üzerindeyse şarj cihazını direkt garajdaki prize takabilirsiniz.

* Eğer garaj yoksa, aracı park ettiğiniz yere en yakın topraklı prizden bir uzatma kablosu kafi. Uzatma kablosu da topraklı olmalı (fişi, kablosu ve prizi topraklı). Araç 30m ileride olduğuna göre uzatma kablosu da 35m civarında falan olmalı. (Kablo uzunluğu konusunda aşağıda 3. sorunun cevabına bakın.)

* Eğer uzatma kablosunun evdeki ucunu fişli değil de sabit yapmak istiyorsanız bir elektrikçiye danışın. Evin ana dağıtım kutusuna (kofra) ekstra bir sigorta koyar, bu sigorta çıkışına da uzatma kablosunun sabit ucunu bağlar, hatta kabloyu sıva üstü döşeyerek aracın yanına kadar da çekebilir. Lakin uzatma kablosu seyyar olursa bence daha iyi olur, zira bagaja atıp gittiğiniz her yerde kullanabilirsiniz.

Evimdeki çeşitli elektrikli cihazların gücünü veriyorum:
Mini Fırın=1,4kW
Su Isıtıcısı=2kW
Elektrikli Izgara=2,2kW
Elektrikli Süpürge=2kW
Elektrikli Şofben=7kW
3 göz küçük elektrikli soba=1,8kW

3,7kW demek iki tane su ısıtıcısı demektir. Ki her topraklı mutfak prizi bunu kaldırır.

Sorularınıza geleyim:

1- ben bu krokide anlatmak istediğimi yapabilirmiyim?

Sayaç ile priz arasındaki kısmı yapamazsınız. Priz ile araba arasındaki kısmı yapabilirsiniz.
Sayacın direkt çıkışından elektrik alamazsınız çünkü mühürlüdür zaten o kısım. Mühürsüz dahi olsa yasaktır, elektrik şirketi anlarsa kaçak kullanım işlemi yapar. Sayaca 4 kablo gelir, ikisi şebekeden gelen, ikisi eve (kofraya) giden hatlar. Şebekeden gelen uçlardan direkt elektrik almak, bildiğiniz kaçak elektrik kullanmaktır. Sizin tesisata müdahil olabileceğiniz en erken nokta, sayaç çıkışına bağlı olan kofradır. Tüm elektrik tesisatı eve oradan dağıtılır. Lakin 3,7kW için kofradan özel kablo çekmeye lüzum yok. Yeterince uzun ve kalın bir uzatma kablosu işinizi görür (kalınlık hakkında elektrikçi karar versin, uzunluk hakkında da 3. sorunun cevabına göre siz karar verin.)

2- bu sistemle çekeceğim amper ne olacak ve bu amperin hatta zararı ne olur?

3,7kW için 17 amper (7,4kW için 34 amper). Evlerde tesisat daima sigortadan çok daha kuvvetli yapılır. Dolayısıyla hatlara bir zarar veremezsiniz ama sigortanın limitinden fazla amper çekerseniz en fazla sigorta atar. Prizlere dağıtım yapan sigorta genellikle 20 veya 32 amperlik olur, bunlardan 3,7kW rahat çekersiniz. Lakin bazı priz sigortaları 16 (hatta 10) amperlik dahi olabiliyor, bunlardan 3,7kW çekmeye çalışırsanız sigorta atar. Sıkıntı yok, sigortayı kaldırırsınız ve şarj cihazını bir daha o prize takmazsınız. Lakin çok eski (50+ senelik) binalarda, gecekondularda, bazı yazlıklarda vs tesisat aşırı zayıf yapılmış olabilir, kablolar çürümüş olabilir, amatörce yapılmış olabilir ve tesisata göre çok kuvvetli sigorta takılmış olabilir. Sigortanın vazifesi zincirin en zayıf halkası olmaktır. Herhangi bir yere bir zarar gelmeden evvel sigorta atmalıdır. Eğer sigorta tesisattan daha güçlü ise o tesisat ciddi sıkıntılıdır ve her türlü aşırı zorlanmalarda, kısa devrede vb. bir yangın tehlikesi vardır. O yüzden, eğer iki tane elektrikli sobayı gözünüz arkada kalmadan sürekli çalıştıramıyorsanız, tesisatı bir elektrikçiye göstermek lazımdır. Duvar içi tesisat kablolarının değişmesi gerekiyorsa elektrikçi bunu söyler. O takdirde tüm evin tesisatını yenilemeniz şart değil. Sadece şarj cihazını takacağınız prizin kablolaması değişse o bile kafi. Özetle, yenimsi (<20 senelik) binalarda bir sıkıntı çıkmaması lazım. İki tane kettle çalıştırabileceğiniz her prizden 3,7kW çekebilirsiniz.

3- çekmem gereken ekstra kabloların kesitleri vs ne olmalı? ( sigorta ile araç arası yaklaşık 30metre)

Benim tavsiyem, uzatma kablosunu bir elektrikçiye yaptırın ve bu kablodan 8 saat boyunca sürekli 4kW (18A) çekeceğinizi söyleyin ki, kabloyu ona göre kalın, ve fişini prizini ona göre yüksek amperli yapsın. Kablonun uzunluğunu öyle yaptırın ki, ne ileride kabloyu uzatma (ekleme yapma) ihtiyacı doğsun, ne de gereğinden uzun olsun. Ne kadar kısa o kadar iyi. Öte yandan yekpare kablo olmalı (ekleme yapılmamalı).

Kablo neden kısa olmalı?
* Uzun kablo hantal ve ağır olur. Bunu kangal şeklinde bagajda taşımak isterseniz bayağı bir yer kaplayabilir.
* Kablonun uzunluğu arttıkça, voltaj düşümünü sınırlı tutmak için kalınlığı da artmalı (kalınlığı elektrikçi tayin eder). Neden? Zira yük altıdayken kablonun her metresinde bir miktar voltaj düşer. Kablo ne kadar ince ise o kadar çok volt düşer. Kısa kablo nispeten ince olabilir zira toplam voltaj düşümü az olur. Lakin uzun kablo kalın olmalı ki, beher metrede düşen volt miktarı az olsun, toplam voltaj düşümü makul seviyede olsun. Kablo kalınlığının kafi olup olmadığını şöyle anlarsınız: Şarj esnasında kablonun ev tarafındaki voltaja bakın (misal 230V) ve kablonun araç tarafındaki voltaja bakın. Eğer ikisi arasında 20 volttan fazla fark varsa kabloyu biraz daha kalınlaştırmak icap edebilir. Her halukarda, şarj cihazının besleme voltajı tavsiye edilen asgari voltun altına düşmemeli. Düşse ne olur? Bir şey olmaz lakin şarj yavaşlar (3,7kW yerine daha düşük güçle şarj eder).
* Kablo kalınlığı arttıkça metre fiyatı da artar. Neticede 2 misli uzun kablonun fiyatı 4~5 misli fazla olur.

Kablo neden uzun olmalı?
* Kablo, değişen şartlara uyum sağlayabilmeli. Misal, evdeki priz ile araç arası 30m. Lakin misafirliğe gittiniz, orada mesafe 40m. Ekleme yapma ihtiyacı doğar.

Neden ekleme olmamalı?
* Sizin kablonun kalınlığı, kablonun boyuna ve çekeceğiniz ampere göre yapıldı. Uzatma kablosunun kalınlığı da onun boyuna göre yapıldı. İki kabloyu birleştirdiğiniz zaman kablo kalınlıkları (bilhassa uzatma kablosununki) kifayetsiz gelir.
* Kablodan çok bağlantı noktaları (fiş-priz) ısınır. Ne kadar çok bağlantı, o kadar çok sıkıntı ihtimali demektir.
* Ekleme kablosunun topraklaması yanlış olabilir, kablo güçlü olmayabilir, fiş/priz içi kablo bağlantıları amatörce yapılmış olabilir. Bilinmeyen bir uzatma kablosu daima potansiyel sıkıntı ihtimalidir.

O yüzden, hem çeşitli şartlara uyum sağlayabilecek kadar uzun kablo, hem de olabilecek en kısa kablo olması lazım. Bu iki şart birbiriyle rekabet ediyor. En münasip uzunluğu aklı selim ile seçmek lazım.

4- araç şarj ederken evdeki kullanımımı ne ölçüde kısıtlar?

Evde bir yerlerde 2 elektrikli soba veya 2 kettle çalıştığını farz edin. Normalde 3,7kW ile şarj etmek evdeki diğer kullanımları kısıtlamaz. İki tane istisnası var.
* Şarj esnasında elektrikli şofben kullanmayın. Daha doğrusu elektrikli şofben kullanırken başka hiç bir yüksek güçlü cihazı çalıştırmayın (elektrikli ocak, fırın, soba, süpürge, kettle vb.)
* Şarj cihazının yüklendiği sigortaya bağlı diğer prizlere yüksek güçlü başka bir cihaz takmayın. Şarj cihazını taktığınız prizin bağlı olduğu sigorta başka prizleri de besliyordur muhtemelen. İşte o prizlerden birine yüksek güç çeken başka bir cihaz daha takarsanız, sigortadan çekilen toplam amper sigortanın limitini aşabilir ve sigorta atabilir.

5- bu sistem sağlıklı olurmu? uzun vadede şarj hızı haricinde bana bir eksisi olur mu?

Çizimdeki sistem hakkında düşüncelerimi yazdım zaten. Sayaçtan direkt elektrik alamazsınız. Sabit kabloyu kofradan, seyyar kabloyu en yakın topraklı prizden almalısınız. Çizimdeki ekstra sigorta -sabit kablo için- mantıklı, zira evdeki diğer prizlerin sigortaları yüklenmediği için, bir yandan şarj ederken diğer yandan evdeki diğer prizleri serbestçe kullanabiliyorsunuz. Bir de çizimdeki priz "normal priz" değil de "topraklı priz" olmalı. Bunlara riayet edildiği müddetçe sistem gayet sağlıklı ve uzun vadede bir eksisi yok.

6- fatura görselimde yazan 6,5 kw kullanımı ev hattının kaldırabileceği max güç mü yoksa sağlıklı çalışabileceği aralık olarak mı değerlendirmeliyim? Bu durumda 3,7 kw araca gitse kalan 3 kw ev kullanımı açısından sıkıntı olurmu? çok fazla kattle fırın falan kullanılmıyor. o kullanımları ayarlarım duruma göre.

Elektrik dağıtım şirketleri normalde sözleşme gücünün 3 katı yüke göre dağıtım tesisatı çekerler. "Dağıtım tesisatı" demek, şebekeden sayaca kadar olan kısım demektir. Sayaçtan ötesi sizin mesuliyetinizdedir. Buradan anlaşılıyor ki size gelen elektrik besleme tesisatı 19,5kW kaldıracak şekilde yapılmış, lakin sayaçtan öte tesisat her şey olabilir. Elektrik şirketi 6,5kW'a kadar sorunsuz elektrik vermeyi taahhüt ediyor, mesuliyeti üstleniyor, ötesinin mesuliyetini üstlenmiyor. Yani 6,5kW üstünde elektrik çekebilseniz dahi, herhangi bir sorunda elektrik şirketine başvuramazsınız.

7- Bu şekil bir sistem uygun olacak eğer burada çekeceğim ekstra piriz, sigorta vs parçaların amperidir üzerinde yazan değeridir, pirizin özelliği falan ne olmalı?

Kablo uzunluğu ve kalınlığı hakkında düşüncelerimi yazdım. Sizin ihtiyacınız 17 amper olsa da, kullanacağınız fiş ve prizleri kaliteli ve en az 32 amperlik almanızı tavsiye ederim. Bilhassa tak-çıkar temas noktaları, yani fiş ve prizler kaliteli değilse (veya kablo bağlantıları iyi yapılmamışsa) çok ısınabilir. Siz aracı elektriğin indirimli olduğu gece 22:00-06:00 arası şarj edeceksiniz, yani şarj esnasında uyuyor olacaksınız. O yüzden uzatma tesisatında güven faktörünü ikiye katlamak lazım.

8- sizlerin önerileri ne olur?

Benim önerim, teknik bilgisi iyi olmayan arkadaşlar bir elektrikçiye danışsınlar. Aslında bu iş basit bir "yüksek amper uzatma kablosu" işi. Elektrikçiler bu konuda her şeyi bilirler. Burada verilen bilgileri de elektrikçinin neyi niye yaptığını anlamak için, veya kalite kontrol için kullanın derim.
 
Son düzenleme:

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
8- sizlerin önerileri ne olur?
Anladığım kadarıyla sizde garaj var, lakin garajda topraklı priz yok.

O zaman bir elektrikçiye kofradan garaja topraklı tesisat döşettirin. Bugün 3,7kW çekersiniz, yarın 7,4kW çekmek isteyebilirsiniz. O yüzden masraf etmişken bir defa yapın, tesisatı 8kW (36 amper) yüke göre yaptırın derim.

Elektrikçi kofraya 40 amperlik ekstra sigorta koyar (sigorta amperinde cimri olun), sigortanın çıkışından garaja kadar kablo döşer, kablonun ucuna da asgari 50 amperlik veya daha güçlü bir topraklı priz koyar (priz amperinde süper cömert olun). Hepsi bu.

Kofra garaja uzaksa ama garaja yakın bir noktada buat (duvar içi dağıtım kutucuğu) varsa, elektrikçi kofra yerine buattan da garaja kablo çekebilir.

Yakın buattan tesisat çekmenin artı yanı: Tesisat kısa ve basit olur.
Eksi yanı: Aynı sigortayı birkaç priz paylaşmak zorunda kalır. Bu durumda ya şarj esnasında aynı sigortaya bağlı diğer prizlere çok yüklenmemelisiniz, veya ilişkin sigortayı daha yüksek amperli bir sigorta ile değiştirmelisiniz. Yüksek amperli sigorta emniyet açısından çok iyi bir şey değil. Sigortanın vazifesi zincirin en çürük halkası olmaktır demiştik. Zincirin en çürük halkasını güçlendirmek tüm zinciri (elektrik tesisatını) tehlikeye biraz daha yaklaştırır.

Kofradan tesisat çekmenin artı yanları: Kofradan çekilen bağımsız hattın kendine özel sigortası olur, sigortayı tam 3,7kW çekecek şekilde sınırlı amperli koyabilirsiniz (emniyet açısından iyi), ve şarj esnasında evde diğer cihazları serbestçe kullanabilirsiniz (çünkü sigortaları ayrı).
Eksi yanları: Tesisat daha uzun (ve kalın) = pahalı olur, ev içinde fazlaca sıva üstü kablo estetiği bozar.
 

mbalturk

Üye
Katılım
24 Nis 2023
Mesajlar
5
Tepkime puanı
6
@Oğuz Kaan BULUT hocam verdiğin değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Acil durumlarda kullanabileceğim içten yanmalı bir araç mevcut olduğundan onun rahatlığıyla birazda kasmıyorum mevzuyu. günlük 6-7 saat şarjın araç bataryası için bir zararı yoksa benim için çok problem olacak bir mevzu değil.
 

mbalturk

Üye
Katılım
24 Nis 2023
Mesajlar
5
Tepkime puanı
6
@Abdullah Ramazanoğlu Hocam verdiğin değerli bilgiler için sanada teşekkürlerimi sunuyorum. Allah razı olsun oldukça güzel ve anlaşılır bir cevap vermişsin. Konuyla alakalı ben ve arkadaşlarımın aklındaki en bilinmez konuyu ayrıntıları ile açıklamış oldun.

Çok fazla olmadıysam eğer, 8. soru için öneri mesajında verdiğin cevaba istinaden, banada fikir olması açısından, "Bugün 3,7kW çekersiniz, yarın 7,4kW çekmek isteyebilirsiniz." cümleni biraz daha açmak istiyorum.

şimdi buraya kadar 3.7 kw için herşey tamam. ama dedim ki evet masraf yapmışken 8 kw ya göre yapayım ilerde lazım olur ve günü geldi oldu diyelim.

1- monofaze sistemden 7.4 kw çekebilecek bir topraklı normal 2 delikli bir piriz sistemi varmı? nette araştırdığımda 2 dişli fiş - piriz sistemlerini hep 16 amper 3,7 kw olarak göstermekte. monofaze 32 amper 7,4 kw girişler hep aşağıdaki resimde gösterdiğim gibi. eğer doğruysa bundan taktım diyelim.

81QsG-8kB1L._AC_SX679_.jpg

Bu durumda 3,7 kw şarj cihazı yerine aşağıda resimde göstermiş olduğum 7.4kw lık cihazı alsam ilk mesajda bahsettiğim sistemi bozmadan (ekstra trifaze dir güç arttırımıdır vs olmadan) aracı 7.4 kw ile sorun yaşamadan şarj edebilirmiyim? Yada bu tarz piriz için kablolamada ekstra dikkat etmem gereken birşey varmı? 3 kutup dediği faz nötr ve topraklama mıdır iki delikli topraklı pirizdeki mantık gibi 3 damarlı kablolama?
Ekran görüntüsü 2023-04-25 005323.jpg

toparlamak gerekirse, 2 Delikli topraklı piriz çekeceğime gerekli kalınlıklarda kablolama ile 32 amper 3 kutuplu cee piriz çekip üst resimdeki cihazı alıp şarj etmeye kalsam ne sıkıntı yaşarım?

Sorun olmazsa benim için şarj mevzu bi tık daha hızlanır değil mi?
 

Katılım
30 Mar 2023
Mesajlar
169
Tepkime puanı
108
@Oğuz Kaan BULUT hocam verdiğin değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Acil durumlarda kullanabileceğim içten yanmalı bir araç mevcut olduğundan onun rahatlığıyla birazda kasmıyorum mevzuyu. günlük 6-7 saat şarjın araç bataryası için bir zararı yoksa benim için çok problem olacak bir mevzu değil.
Günlük 6-7 saat şarj demek, bataryanın sürekli aynı yüzdelik kısmını kullanıp boşaltmanız anlamına geliyor. Bu batarya sağlığı için sürdürülebilir görünmüyor. Çok uzun olmayan periyotlarda %20 seviyesine düşürüp yeniden %80 lere çıkarmanız gerekecektir.


İkinci bir araç opsiyonunuz varsa sorun ortadan kalkıyor.

Bataryanızı priz akımı ile doldursanız bile, dolumlarınızı mümkün mertebe 20 -> 80 şeklinde yapmanız yararınıza olur.
 

Katılım
30 Mar 2023
Mesajlar
169
Tepkime puanı
108
Kofradan tesisat çekmenin artı yanları: Kofradan çekilen bağımsız hattın kendine özel sigortası olur, sigortayı tam 3,7kW çekecek şekilde sınırlı amperli koyabilirsiniz (emniyet açısından iyi), ve şarj esnasında evde diğer cihazları serbestçe kullanabilirsiniz (çünkü sigortaları ayrı).
Eksi yanları: Tesisat daha uzun (ve kalın) = pahalı olur, ev içinde fazlaca sıva üstü kablo estetiği bozar.

+11111(y)
 
Son düzenleme:

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
toparlamak gerekirse, 2 Delikli topraklı piriz çekeceğime gerekli kalınlıklarda kablolama ile 32 amper 3 kutuplu cee piriz çekip üst resimdeki cihazı alıp şarj etmeye kalsam ne sıkıntı yaşarım?
Güzel soru. :)

Açıkçası 40-50 amperlik topraklı fiş/priz diyorum ama piyasada bulunabilir olması da lazım.

Bahsettiğiniz fiş ve prizler "CEE Norm" diye geçiyor. Link-1 ; Link-2 ; Link-3

Resimdeki CEE fiş ve priz tek fazlı (2P+E = 2faz+toprak) tip. Klasik topraklı prizlerden tek farkı, toprak hattı da bir fiş direği (veya priz deliği) şeklinde. Alacağınız şarj cihazında hangi tip fiş varsa, kullanacağınız priz de aynı tip olmalı.

Gerek şarj cihazlarının fiş tipleri, gerekse yüksek amper fiş/prizlerin piyasada bulunabilirliği hakkında çok bilgim yok. İnternette yoksa, muhtemelen piyasada bulamazsınız. Yine de bir elektrikçiye sormakta fayda var bence.

Muhtemelen 3,7kW şarj cihazları klasik topraklı fiş ile geliyordur, onlara klasik topraklı priz gerekir. 7,4kW şarj cihazları CEE norm fiş ile geliyorsa onlara da CEE norm priz gerekir.

Mesajınız üzerine ben de internette kısa bir arama yaptım, tek faz klasik topraklı fiş ve prizler azami 16A var. CEE norm fiş ve prizler ise azami 32A var. Klasik 16A'lik fiş/priz 3,7kW güçte üst sınırda çalışacağından benim içime pek sinmedi. İsterdim ki 3,7kW şarj cihazı için 25A klasik topraklı priz kullanabileyim. Keza CEE norm 32A'lik fiş/priz de 7,4kW güçte üst sınırda çalışıyor, bu da içime sinmedi. İsterdim ki 7,4kW şarj cihazı için 50A CEE norm priz kullanabileyim. Lakin ikisi de yok. Elektrikçilere danışmak lazım. Belki sorunsuz çalışırlar, belki de daha yüksek amperli fiş/priz bulunabilir.

Eğer tüm 7,4kW şarj cihazları CEE tip fiş ile geliyorsa, o zaman garaja sıva üstü CEE tip priz koymak lazım. Veya garaja hem 16A klasik, hem de 32A CEE olmak üzere 2 priz koyabilirsiniz, aynı tesisat kablosu her ikisine de bağlanır. Böylece garajda her tip fiş için elektrik bulunur.

7,4kW için seyyar uzatma kablosu yapmak biraz daha alengirli. Şöyle ki, seyyar kablonun araç ucu her halukarda tek faz 32A CEE tip (3 direkli, 2P+E) priz olacak. Lakin kablonun ev ucu biraz karışık. 7,4kW ile şarj edebilmek için kablonun ev ucuna CEE tip tek faz 32A fiş koymalısınız ve evin müsait bir yerine de CEE tip tek faz 32A priz koymalısınız. Buraya kadar sorun yok. Peki kabloyu bagaja atıp misafirliğe gittiniz, orada şarj etmek istiyorsunuz. Kablonun erkek tarafı CEE fiş. Gittiğiniz evin tüm prizleri klasik priz. Ne olacak? Benim aklıma gelen en kolay yol, kablonun erkek tarafını Y şeklinde çatallayıp, çatalın bir ucuna klasik 16A fiş, diğer ucuna CEE 32A fiş takmak. Böylece kablonun erkek tarafını her türlü prize takabilirsiniz. Tabii 16A prize takıyorsanız, aracın şarj gücünü manuel olarak 3,7kW'a kısıtlamanız lazım. Yoksa 16A'lik fiş/priz ikilisinden tam güç 7,4kW şarj ederseniz fiş ve prizi kavurabilirsiniz. Bazı şarj cihazlarında şarj gücü kısıtlanabiliyor. Muhtemelen Togg kontrol panelinden de kısıtlanıyor olabilir.

DİKKAT! Kablonun erkek ucunu Y şeklinde çatallarsanız, klasik veya CEE fişlerden birini elektriğe taktığınızda diğer fişin direklerinde de 220V elektrik olacaktır. Bunlar erkek fiş olduğundan direkler ortada. Birisi çok kolaylıkla açıktaki fişin direklerine değip elektriğe çarpılabilir. Bu yüzden, Y çatalının ucundaki her iki fiş de kapaklı tip olmalı.

Belki şunu diyebilirsiniz. Ben uzatma kablosunu sadece evde kullanacağım, bagajda taşımayacağım, o yüzden erkek tarafını Y çatallamak lüzumsuz. Doğrudur. Lakin o zaman bunu bir seyyar uzatma şeklinde değil de, sabit uzatma olarak yapın. Yani ev tarafını tak-çıkar fiş/priz ikilisi şeklinde yapmayın, direkt kofraya bağlayın.
 

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Sonradan aklıma geldi de... 3,7kW 16A seyyar uzatma kablosu yaptırmak isteyen olursa, bunu elektrikçiye kablo kangalı şeklinde yaptırmak yerine, piyasada hazır satılan makaralı seyyar uzatmalar var. Tek faz, 16A, pratik, derli toplu, bagaja atmaya uygun, 50m uzunluğa kadar gördüm. Belki daha uzunu da vardır.
 

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
Kofra garaja uzaksa ama garaja yakın bir noktada buat (duvar içi dağıtım kutucuğu) varsa, elektrikçi kofra yerine buattan da garaja kablo çekebilir.

Burada istisnalar olabilir. Misal ben 7. katta oturuyorum, yani daire içi kofra (dağıtım kutusu) 7. katta. Oysa elektrik sayaçları -1 katta. Şimdi ben elektrikçi olsam, zemin kattaki araca 7. kattaki kofradan elektrik çekeceğime bodrum kattaki sayaç çıkışından elektrik çekerim. Ama sayaca bulaşmam, sayacın kendi bağlantı pabuçlarını kullanmam, sayaçtan çıkıp 7. kata doğru giden kablolardan paralel hat alırım. Yani bu işi bir elektrikçinin yapması lazım veya bu işlerden anlıyor olmanız lazım.
 

Katılım
30 Mar 2023
Mesajlar
169
Tepkime puanı
108
Sonradan aklıma geldi de... 3,7kW 16A seyyar uzatma kablosu yaptırmak isteyen olursa, bunu elektrikçiye kablo kangalı şeklinde yaptırmak yerine, piyasada hazır satılan makaralı seyyar uzatmalar var. Tek faz, 16A, pratik, derli toplu, bagaja atmaya uygun, 50m uzunluğa kadar gördüm. Belki daha uzunu da vardır.

Her seferinde makarayı sonuna kadar açıp öyle şarj etmeleri gerekecek.

3,7 KW şarj süre olarak çok uzun, güç düşük olsa da etki süresi yüksek. Kablonun makarada sarılı ya da etrafa yığılı halde bırakılarak şarj edilmesi, bobin etkisi nedeniyle tehlike arz eder.

Bu makaraları tadilat araç gereçlerini beslemek için kullanan ustalar bile işleri kesintisiz 5-6 saat sürecekse buna dikkat ederler ki araç şarjı en az bu kadar sürecek, tam dolum için süre 30 küsür saatlerde.
 
Son düzenleme:


Katılım
30 Mar 2023
Mesajlar
169
Tepkime puanı
108
@Oğuz Kaan BULUT ve @Abdullah Ramazanoğlu verdiğiniz bilgiler çok anlaşılır ve net. ikinize de ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. ben dahil birçok insanın kafasındaki soruyu bu konuyla aşmış olduk diye düşünüyorum.


Ben teşekkür ederim ne demek, özellikle @Abdullah Ramazanoğlu işin biraz daha mutfağından verdiği ayrıntılarla daha büyük bir teşekkürü hak etti bence.

Her konu konuşuldukça eskisine göre netleşir ancak teslimat ve deneyimleme süreci henüz rayına oturmayıp, aracın ayrıntılı dökümanlarına henüz erişilemediğinden her daim bir belirsizlik var.

Bu belirsizlikler altında, önceden adım alıp ileriye dönük bir uygulamaya girişme niyeti olanlar için en güvenilir yöntemler hakkında beyin fırtınası yapıyoruz özünde başka bir şey değil.


Bizler için görece yeni bir alan olduğundan, bugün ki kabullerimiz ile yarının ihtiyaçlarını kestirmemiz mümkün değil. Akıllı telefonlara geçişteki algı tufanına benzer bir süreçteyiz.

O yüzden, yeni nesil EV gereksinimleri konusunda girişilecek bir uygulamada eldeki çeşitli olanakları uygulamamza mümkün mertebe dahil etmek, bu genişlemenin getireceği ek harcamaları bir mali külfet değil, ileriye dönük bir yatırım olarak görmek gerek.
 

mbalturk

Üye
Katılım
24 Nis 2023
Mesajlar
5
Tepkime puanı
6
Ayn
Ben teşekkür ederim ne demek, özellikle @Abdullah Ramazanoğlu işin biraz daha mutfağından verdiği ayrıntılarla daha büyük bir teşekkürü hak etti bence.

Her konu konuşuldukça eskisine göre netleşir ancak teslimat ve deneyimleme süreci henüz rayına oturmayıp, aracın ayrıntılı dökümanlarına henüz erişilemediğinden her daim bir belirsizlik var.

Bu belirsizlikler altında, önceden adım alıp ileriye dönük bir uygulamaya girişme niyeti olanlar için en güvenilir yöntemler hakkında beyin fırtınası yapıyoruz özünde başka bir şey değil.


Bizler için görece yeni bir alan olduğundan, bugün ki kabullerimiz ile yarının ihtiyaçlarını kestirmemiz mümkün değil. Akıllı telefonlara geçişteki algı tufanına benzer bir süreçteyiz.

O yüzden, yeni nesil EV gereksinimleri konusunda girişilecek bir uygulamada eldeki çeşitli olanakları uygulamamza mümkün mertebe dahil etmek, bu genişlemenin getireceği ek harcamaları bir mali külfet değil, ileriye dönük bir yatırım olarak görmek gerek.
Aynen sonuda kadar katılıyorum. Şuan masraf gözüyle bakmayıp tamamen geleceğe dönük planlama yapmak ilerde elimizi rahatlatacaktır.

Şanslıyız ki TOGG kurada çıktı. nasip olurda alabilirsek aracı eğer çok daha net bilgiler, tecrübeler yazılıp çizilecektir
 

Katılım
28 Mar 2023
Mesajlar
125
Tepkime puanı
109
Konum
Anamur
@Oğuz Kaan BULUT ve @Abdullah Ramazanoğlu verdiğiniz bilgiler çok anlaşılır ve net. ikinize de ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. ben dahil birçok insanın kafasındaki soruyu bu konuyla aşmış olduk diye düşünüyorum.
Ben teşekkür ederim ne demek, özellikle @Abdullah Ramazanoğlu işin biraz daha mutfağından verdiği ayrıntılarla daha büyük bir teşekkürü hak etti bence.
Estağfurullah hocam. Her ikinize de ben teşekkür ederim.
 

ADMİN

Admin
Yönetici
Katılım
12 Şub 2020
Mesajlar
2,291
Tepkime puanı
266
Genel bilgiler için çok teşekkürler.
 

En çok görüntülenenler

Çevrimiçi

Şu anda çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
2,491
Mesajlar
5,144
Kullanıcılar
10,439
Son üye
Senolavc
Üst