Alım satım ilanlarınızı T10X İlanları kategorisinde yapınız.
TOGG Forumuna Hoş Geldiniz

Sen yoksan bir kişi eksiğiz! TOGG forumumuza kayıt olmayı unutma.

Kayıt Ol

Otomatik Araç Nasıl Park Edilir?


ADMİN

Admin
Yönetici
Katılım
12 Şub 2020
Mesajlar
2,245
Tepkime puanı
260
Otomatik araç parkı, araç kullanmaya henüz başlamış olan veya ilerde otomatik vitesli araç sahibi olmanın hayalini kuran vatandaşlar tarafından sıklık ile merak edilen konu başlıkları arasında yer almaktadır. Manuel vitesten farklı bir kullanış tekniğine sahip olan otomatik vitesli araçların park edilmesi esnasında dikkat edilmesi gerekenler, sıklık ile merak edilmektedir.

Otomatik vitese sahip olan araçların manuel vitesli araçlara göre daha kolay bir sürüş tekniğine sahip olması, birçok kişi tarafından ilgili araç modellerinin sıklık ile tercih edilmesini sağlamaktadır. Hem uzun yolda hem de sıkışık trafik içerisinde bir ayağın boşta olmasından ötürü daha konforlu bir sürüş süreci yaşattığı düşünülen otomatik vitesli araçlar, bazı araç kullanıcıları tarafından ise dezavantajlı olarak görülmektedir.

Sollama esnasında ve trafik akışı içerisinde yapılması gereken diğer manevralarda otomatik vitesli araçların manuel vitesli araçlara göre daha yavaş kaldığını savunan bir kesim araç kullanıcıları, karşı düşünceye sahip olan diğer kullanıcılar ile yıllardır tartışma içerisindelerdir.

Her araç modelinde olduğu gibi otomatik viteslere sahip olan araç modellerinde de çoğunluk ile sürücülerin kafalarını karıştıran en büyük konu park meselesidir. İster tecrübeli olsun ister ise araç kullanmaya henüz başlayan yeni bir sürücü olsun, özellikle bilmediği bir yerde araç kullanırken aracı nasıl park etmesi gerektiğine dair bazı soru işaretleri barındırmaktadır.

Bu soru işaretleri otomatik vitesli araç modellerinin farklı bir aksama sahip olmalarından ötürü kişiden kişiye değişmek ile birlikte daha da çoğalabilmektedir. Araç park ederken ister manuel vitesli olsun ister ise otomatik vitesli, 3 farklı park tekniği bulunmaktadır.

Her bir park tekniği için hem otomatik vitesli araçlarda hem de manuel vitesli araçlarda temelde aynı adımları uygulamak gerek ise de aracın park haline getirilmesinden sonra izlenmesi gereken adımlar farklılaşmaktadır.

Otomatik Vitesli Araçlarda Dikey Park



Otomatik Vitesli Araçlarda Dikey Park



Otomatik vitesli aracın dikey parkı, yeni bir otomatik vitesli araç satın alacak olan vatandaşlar tarafından sıklık ile merak edilen konu başlıkları arasında yer almaktadır. Genel olarak manuel vitesli araçlar ile benzer park tekniklerini içeren bu başlık, aracın park edilmesinden sonra farklılaşmaktadır. Dikey parkta diğer araçlar ile mesafenin en az 2,5 metre olması gerekir.

Elbette bu araçların pozisyonlarının farklılaşmasına göre değişiklik gösterebilmektedir. Park yerinin tespit edilmesinden sonra sinyal verilmeli ve araç yanında bulunan diğer araçlar göz önünde bulundurularak park edilmelidir. Otomatik vitesli araçlarda park işlemi tamamlandıktan sonra vites P (park) konumuna getirilmeli ve el freni çekilmelidir.

Otomatik Vitesli Araçlarda Yatay Park

Otomatik vitesli aracın yatay parkı, ilgili araç modeline sahip olmanın hayalini kuran veya ilgili araç modelini henüz kullanmaya başlayacak olan vatandaşlar tarafından sıklık ile merak edilmektedir. Hem otomatik vitesli araçlarda hem de manuel vitesli araçlarda yatay park teknikleri aynı olsa da aracı park ettikten sonra yapılması gerekenler farklıdır.

Yatay parkta önde bulunan araç ile park edilecek olan aracın aynaları paralel konuma getirilmelidir. Hizalama işleminin ardından direksiyonun 30- 40 derecelik açı ile kırılarak geri gelinmesi ve aracın önü kurtarıldıktan sonra direksiyonun tam tersi yönde çevrilmesi gerekir. Otomatik vitesli araçlarda park işleminin tamamlanmasından sonra vitesin P (park) konumuna getirilmesi ve el freninin çekilmesi gerekir.

Otomatik Vitesli Araçlarda Geri Park

Otomatik vitesli aracın geri parkı, araç sahipleri ve ilgili araç modellerine sahip olmayı planlayan diğer vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Manuel vitesli araçlar için belirlenmiş olan geri park kuralları, otomatik vitesli araçlar için de geçerlidir.

Ancak aksam olarak farklı yapıda olan otomatik viteste, park esnasında ve sonrasında farklılaşan bazı noktalar bulunmaktadır. Geri parkta yan tarafta park halinde bulunan aracın tamponu ile park edilecek olan aracın tamponu aynı hizaya getirilir.

Sonrasında ise aracın vitesi R konumuna getirilir ve aracın direksiyonu, park edilecek olan yöne doğru kırılır. Sonrasında ise aracın burnu kontrol edilerek geri geri gelmeye devam edilir. Park işleminin ardından vites P konumuna getirilir ve el freni çekilir.
 
Son düzenleme:

Yeni İlanlar

En çok görüntülenenler

Çevrimiçi

Forum istatistikleri

Konular
2,451
Mesajlar
5,035
Kullanıcılar
9,844
Son üye
yagmur
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Üst