Alım satım ilanlarınızı T10X İlanları kategorisinde yapınız.
TOGG Forumuna Hoş Geldiniz

Sen yoksan bir kişi eksiğiz! TOGG forumumuza kayıt olmayı unutma.

Kayıt Ol

Yurt dışından araba getirmek


ADMİN

Admin
Yönetici
Katılım
12 Şub 2020
Mesajlar
2,249
Tepkime puanı
261
Grubetçilerin için Yurt dışından araba getirmek, aranan şartlar, gerekli belge ve evraklar nelerdir? Gümrükten araba getirme nasıl olur? Araç getirme işlemleri hakkında sade bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Merak edilen bu soruları sizlerle sade olarak cevapladık.

Yurt dışından araba getirmek için detaylar​

Gurbetçilerin ve onların yakınlarının merak ettiği soruların başında gelmektedir. Bunun da sebebi ülkemizde araç fiyatlarının hayli artması olmuştur. Artan araç fiyatları sonrası merak edilen konu gümrükten araç getirme işlemleri olmuştur.

Çünkü orada alınan bir araç buradaki fiyatına göre çok daha uygun olmaktadır. 2009 yılında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı’na göre, Türkiye Gümrük Bölgesi’nde ikamet etmeyen kişilerin, yaşadıkları ülkede ve kendi isimlerine kayıtlı araçları geçici olarak Türkiye’ye getirmesine izin verilmiştir.

Şimdi sizlere örnek olarak Almanya dan araç almak ülkeye Almanya dan araç getirmek nasıl olur bunun üzerinden anlatacağım. Öncelikle Yurt dışından araba getirmek için şartlar neler bunlara bakalım.
  • 185 Gün araç getireceğiniz ülkede yaşamanız gerekiyor.
  • Araç alacağınız ülkeden oturma izninizin olması gereklidir.

Aracı getirecek kişi için son yılda en az 185 gün yurtdışında bulunması şartı​

Türkiye’ye araç ile giriş yapılacak tarihten geriye dönük bakıldığında, araç sahibi son yılda en az 185 gün yurtdışında bulunması şartı aranmaktadır. Giriş yapacağı tarihinden geriye bakıldığında son yılda 180 günden fazla Türkiye’de kalanların araç getirmesine ve gümrükten aracı geçirmelerine izin verilmiştir.

Fakat önemi bir detay da aracı getirecek kişinin üzerine olması gerekmektedir. Yada araç sahibinin, başkasına vekalet vermesi ile aracın başkasının da aracı getirmesine imkan sağlanmaktadır. Burada da dikkat edilmesi gereken nokta ise şudur. Araç sahibi için yurt dışından ikamet adresinin olması gerekmekte yada vekalet verdi ise o kişi de son yıl içinde 185 gün yurt dışında ikamet adresinin olması gerekmektedir. Kısa bir not da iletmek istedik.

Emekli ve çalışan arasında da emeklilere bir imkan sağlanmaktadır. Yurtdışında emekli olup, ilk kez araç getirenlerde geriye dönük 185 gün yurtdışında bulunma şartı aranmamaktadır. Bunu da bilmekte fayda bulunmaktadır. Sadece emekli olan Gurbetçileri kapsamaktadır.

Yurt dışından araba getirmek, aranan şartlar, gerekli belge ve evraklar nelerdir? Gümrükten araba getirme nasıl olur? Araç getirme işlemleri


2 Yıl sonra tekrar aracı yurt dışına götürmek gerekmektedir.​

Yukarıdaki şartları yerine getiren hem çalışan hem de emekliler için detaylar da şu şekildedir. Yurt dışından araba getirmek için şartları tamamladıktan sonra gümrükten geçilen günden itibaren 2 yıl yani 730 gün sonra tekrardan araç nereden getirildi ise o ülkeye geçişi yapılmaktadır.

Bu hem emekliler hem de gurbetçi çalışanlar için geçerli bir kuraldır. Gümrükten gelen araba ülkede en fazla 730 gün tutulabilmektedir. Sonrası için yine gümrükten araba getirme işlemleri tekrar uygulanmaktadır. Orada tekrar 180 Gün ikamet etmeniz gerekmektedir. Bu da tam olarak 6 aya tekabül etmektedir. Bu süre zarfından sonra yine Türkiye sınırlarına girebilir 2 yıl süreyle aracınızı kullanabilirsiniz.

Yurtdışından aldığım arabayı Türkiye’de satabilir miyim?​

Yurtdışından araba getirme şartlarını sağladınız ve aracınızı getirdiniz. Yurt dışından getirdiğiniz bu araç pasaportunuza işlenir. Bu aracı Türkiye’de satıp kar etmek gibi fikriniz var sa da onu unutun. Çünkü getirilen bu araç için aşağıdaki maddeler uygulanmaktadır.
  • Aracı Türkiye’de sizden başkası kullanamaz.
  • Aracı başka biri sizden satın alamaz.
  • Araçlar, kiralanamaz ve devredilemez.
Yukarıdaki maddeler olduğu için bu aracı satıp kar edemezsiniz. Yada başkasına veremez veya kiralayıp kazanç elde edemezsiniz. Yurt dışından araba getirmek, aranan şartlar, gerekli belge ve evraklar nelerdir? Gümrükten araba getirme işlemleri hakkında sizlere detaylar sunduk. Yazımızı beğendiyseniz veya herhangi bir sorunuz var ise yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
 
Son düzenleme:

Yeni İlanlar

En çok görüntülenenler

Çevrimiçi

Şu anda çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
2,457
Mesajlar
5,047
Kullanıcılar
9,981
Son üye
yafess
Üst