ALKA Milli Lazer Sistemi, Türk savunma sanayii tarafından yerli ve milli imkanlar ile geliştirilmiş olan başlıca savunma sistemleri arasında yer almaktadır. Dünyada sayılı örneği bulunan ve bu sebep ile de ülkemizin milli gururlarının başında gelen ALKA Milli Lazer Sistemi, “ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi” ismi ile de bilinmektedir.
Daha önce Libya ve Azerbaycan’da şimdi ise Rusya- Ukrayna savaşında sahaya inen Türk savunma araçları ile ülkemizin ihracat payı yükselmişken ALKA Milli Lazer Sistemi’nin de ilerleyen dönemlerde ihracat payına direkt olarak katkıda bulunacağı tahmin ediliyor.
Üzerinde hem lazer tahribat sistemi hem de elektromanyetik karıştırma sistemi bulunan ALKA Milli Lazer Sistemi, drone ve sabit kanatlı model uçakların yanı sıra terör eylemlerinde kullanılan araçlara karşıda etkin bir sistem olarak tasarlandı. Ek olarak el yapımı patlayıcılara karşı da aktif olarak rol alabilen bu savunma sistemi, ilgili patlayıcıları uzaktan imha edebiliyor. Donanımında bulunan radar ve elektro optik sistemler sayesinde birden fazla hedefin takibini en iyi şekilde yapabilen bu sistem, aynı zamanda ilgili hedefleri aynı anda etkisiz hale de getirebiliyor.
Roketsan tarafından geliştirilen ve son testlerinde de başarılı sonuçlara imza atan ALKA Milli Lazer Sistemi, hedef tespit radarı, hedef takip sistemi, elektromanyetik karıştırma sistemi gibi farklı yetenekleri bünyesinde barındırıyor. Hem hava hem de kara hedeflerini tespit, takip ve tahrip yeteneklerine sahip olan ALKA Milli Lazer Sistemi, Roketsan’ın çalışmaları ile geliştirilmeye devam ediliyor.
ALKA Milli Lazer Sistemi’nin Özellikleri Nelerdir?
ALKA Milli Lazer Sistemi’nin özellikleri, savunma sanayii tarafından duyuruldu. 2 personel sayesinde kolay ve hızlı bir şekilde kurulup, kullanımına geçiş yapılabilen etkili lazer sisteminin özellikleri şu şekilde sıralandı:
- Araç içinden komuta
- 4x4 hareketli araç üstü yerleşim
- Sabit tesis koruma
- Dahili güç kaynağı
- Hava alanları, gemi, üs bölgesi, enerji üretim tesisleri ve diğer kritik noktalarda hava savunması
- Hareketli hedeflerin durdurulması veya vurularak etkisiz hale getirilmesi
- Micro/ mini İHA ve el yapımı patlayıcılara karşı etkinlik
- EKS ile 4 bin metreye kadar karıştırma
- ETS ile etkili imha menzili: Bin metre
- Lazer ile 500 metreye kadar imha etme
- Sürü saldırılarında hedef sayısından bağımsız olarak saldırıyı önleme yeteneği
- Seri atış yapabilme imkanı
- Radar olmaksızın tek başına kullanım
- Radarlar ile uyumlu çalışabilme
- Hedefte tahrip edilebilecek hassas bölgenin seçimi
- Hem gece hem gündüz görev yapabilme
- Gözetleme sistemi olarak sahada bulunma
- Yapay zeka aracılığı ile görüntü üzerinden otomatik olarak hedefi tespit ve takip etme
- Çoklu hedefleri hassasiyet ile takip edebilme
- Hedef tiplerini otomatik olarak teşhis edebilme
- Yüksek hızda olan hedefleri takip edebilme
- Yüksek hassasiyetlere sahip olan hedefleri takip edebilme (Bin metrede 8 milimetre)